Blokfluit

Bij NLS starten beginnende muzikanten van ongeveer 6 jaar oud hun muzikale opleiding op de blokfluit. Tijdens de blokfluitles wordt spelenderwijs een begin gemaakt met noten lezen en een theoretische basis gelegd. Verder maken de kinderen gedurende de opleiding kennis met diverse instrumenten. De nadruk ligt op het gezamenlijk blokfluiten, maar soms is er tijdens de les ruimte voor een andere activiteit. Enkele malen per jaar zal er gelegenheid zijn om op te treden voor publiek tijdens één van de koffie- of themaconcerten.
Ook organiseert de vereniging regelmatig niet-muzikale activiteiten, zoals bijvoorbeeld een Sinterklaasfeest en kampeerweekenden.
 

Er wordt lesgegeven in groepen van 4 tot 5 kinderen. Bij voldoende deelname start er 2 x per jaar, in de maanden maart en september, een nieuwe blokfluitgroep. De blokfluitopleiding duurt ca. een jaar, met wekelijks groepsles van 40 minuten.

Aan het eind van de opleiding leggen de kinderen een 'toets' af met een diploma. Rond die periode krijgen zij advies bij hun keuze van een ander instrument. De lessen staan onder de enthousiaste leiding van Anne Groenewege.

De opleiding is bedoeld als voorbereiding op een studie op één van de instrumenten van het harmonie- of accordeonorkest. De praktijk leert dat de overstap naar bijvoorbeeld klarinet, trompet, dwarsfluit of accordeon vlot(ter) verloopt, wanneer een kind een blokfluitopleiding heeft gevolgd. Het is echter niet noodzakelijk of verplicht. Vanaf 8 jaar kan veelal ook zonder problemen op een ander instrument worden begonnen

 Bij de overstap naar een ander instrument wordt rekening gehouden met de (toekomstige) samenstelling van de orkesten. De leerling krijgt elke week privéles, gedurende 20 minuten, van een van onze vakdocenten.

 

  

© Ellen Kruithof &
Maarten Polderdijk