NLS in de pers  
         


'Rose doet geschiedenis Klaaswaal herleven
zondag 16 april 2023


Drie jaar later dan gepland kon zaterdag 15 april een uitverkochte sportzaal De Bongerd genieten van het literair concert 'Rose', naar het boek 'Rose, Een familie in oorlogstijd' van Rosita Steenbeek. De charismatische schrijfster en het gecombineerde orkest van Na Lang Streven Klaaswaal en Wilhelmina Numansdorp onder leiding van Anno Appelo bezorgden honderden dorpsgenoten, boek- en muziekliefhebbers een onvergetelijke avond. Het concert werd voorafgegaan door een vertoning van een documentaire over het boek in de Hervormde Kerk in Klaaswaal.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het concert in april 2020 zou plaatsvinden in het kader van 75 Jaar Vrijheid. Helaas wiep corona roet in het eten. Omdat alle partijen het project te bijzonder vonden om niet uit te voeren, werd contact gehouden en uitgekeken naar het moment dat de wereld weer 'open' zou gaan. Zaterdag was het dan eindelijk zover. Ruim anderhalf uur lang vertelde Rosita het verhaal van haar Duitse, half joodse oma Rose die trouwde met de Nederlandse dominee Gerhard Hugenholtz, met hem naar Klaaswaal verhuisde en daar de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Een reis door de tijd met veel momenten van herkenning voor (oud-)Klaaswalenaars. Ook vertelde zij over de lotgevallen van haar joodse familie. Sommigen van hen overleefden de oorlog, maar anderen kwamen tragisch om het leven in concentratiekampen. Haar indrukwekkende familiegeschiedenis werd afgewisseld met bijpassende muziekwerken, zoals Yiddish Dances, Crystal Night (uit Holocaust Suite), Theme from Schindler's List en een swingende Glenn Miller Medley.

Behalve de band met Klaaswaal kwam ook die met de familie Koster ter sprake. Dominee Hugenholtz sloot zich namelijk aan bij het Klaaswaalse verzet. Jaap Koster was de leider van deze groep en zorgde ervoor dat de moeder van Rose, een jodin, valse papieren kreeg waardoor ze de oorlog overleefde. De familie Koster is onlosmakelijk verbonden met muziek en NLS. Jaap Koster leidde zijn eigen dansorkest, de Jack Koster Band. Samen met dit orkest trad hij met veel succes op in zijn eigen café , het latere Zaal Koster (tegenwoordig restaurant Eetse). Het bleek de perfecte dekmantel voor zijn verzetsactiviteiten. Ook dirigeerde hij van 1933 tot 1945 het fanfareorkest van NLS, waarna hij werd opgevolgd door zijn broer Dirk.

Schrijfster en orkest kregen na afloop een staande ovatie. Het publiek, waaronder ook leden van de families Koster en Hugenholtz/Steenbeek, was zichtbaar onder de indruk. De vele lovende reacties bewezen maar weer eens hoe waardevol het is om onze geschiedenis te blijven vertellen en herinneren. Zowel in woord als muziek.
 

   

 

290 JAAR AAN SPELENDE JUBILARISSEN

Afgelopen dinsdag werden 7 jubilarissen in het zonnetje gezet bij onze muziekvereniging. De alle nog spelende jubilarissen zijn bij elkaar goed voor maar liefst 290 jaar muziek! Buiten het feit dat de leden enorm gewaardeerd worden voor hun muzikale kwaliteiten, zijn zij ook als vrijwilliger erg actief binnen de vereniging. De volgende muzikanten vierden hun jubileum: Rinus van der Stoep (70 jaar lid NLS) en Bert Goorden (50 jaar muzikant, waarvan 20 jaar bij NLS). Verder Arna Visser, Jolanda Vermaas en Grietien de Jongh, allen 40 jaar lid NLS. En Vera Boelhouwer en Melissa Rijken, beiden 25 jaar spelend bij NLS. Zij kregen allemaal de bijbehorende speldjes van de vereniging Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) opgespeld en ontvingen een oorkonde.

 

Meer foto's van de jubilarissen

 

START NIEUWE BLOKFLUITGROEP

Met kerst een liedje kunnen spelen op je blokfluit?
NLS start met een nieuwe blokfluitgroep op woensdag 5 oktober om 17.00 uur.
We starten met een proefperiode van 8 lessen. Hiervoor wordt een bijdrage gevraagd van € 20,00.

Iedereen vanaf groep 3 (6 jaar) kan zich aanmelden via opleidingen@nlsklaaswaal.nl .
De lessen zijn in het muziekgebouw aan de Jaap Kosterstraat 4.
Als de proeflessen goed bevallen is het natuurlijk mogelijk om met de blokfluitlessen door te gaan. De lestijd is 45 minuten per week, in groepsverband van max. 5 leerlingen. De maandelijkse kosten bedragen dan € 19,35 (€ 10,80 lesgeld + € 8,55 contributie), incl. blokfluit. De docent geeft aan welk lesmateriaal ze gebruiken.

Susanne Slingerland is de docent. Zij leert de blokfluitleerlingen samenspelen, noten lezen en geeft daarbij een goede begeleiding. Zo is het al snel mogelijk om samen leuke liedjes te spelen. Deze laten ze horen tijdens onze koffieconcerten waar ouders en andere toehoorders van harte welkom zijn.
Na een jaar (of anderhalf) bekijkt de docent of de leerling kan doorstromen naar een ander instrument.
Volwassenen en 8+ kunnen direct beginnen op bijvoorbeeld klarinet, trompet, slagwerk, saxofoon, tuba, hobo of accordeon. Hiervoor geldt een ander tarief.

Muziek maken is leuk en bovendien bewijzen wetenschappelijke onderzoeken dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen (en volwassenen).

 

ZATERDAG 9 APRIL 2022

 'VIVE LA MUSIQUE'

U heeft er als trouwe toehoorder, net als de leden en dirigenten van NLS, twee jaar op moeten wachten. Verschillende geplande concerten moesten we door corona afblazen, doorschuiven en vervolgens alsnog annuleren. Maar eindelijk is het dan zo ver, op zaterdag 9 april kunnen we weer een concert geven in sportzaal 'De Bongerd' in Klaaswaal!

Het Hoeksche Waards Accordeonorkest en het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest zijn enorm blij u te kunnen uitnodigen voor hun concert met de toepasselijke naam Vive la Musique!

Zoals de naam al doet vermoeden, zullen beide orkesten u trakteren op een afwisselende, muzikale 'Franse' avond. Dirigenten Anny en Paula van Wanrooy en de nieuwe dirigent van het KSB, Anno Appelo, staan te popelen om met hun orkesten weer voor publiek - voor u - te kunnen optreden. U bent van harte welkom! De zaal gaat open om 19.30 uur en om 20.00 uur begint het concert.
 2022
Papieren toegangskaarten worden niet uitgegeven. Bij de ingang betaalt u de toegangsprijs van 5 euro per persoon (pinnen/contant). Dit bedrag is inclusief consumptie (koffie of thee) in de pauze. U zult begrijpen dat in de afgelopen twee jaren de financiele positie van onze vereniging onder druk is komen te staan. Voor dit concert hebben wij daarom helaas moeten besluiten dat er geen vrijkaarten beschikbaar zijn. Vanaf 2023 is de verwachting dat wij alle activiteiten weer als vanouds kunnen organiseren.

Bestuur, leden en dirigenten verheugen zich zeer op dit concert. Graag tot ziens op 9 april aanstaande! 

             

 
                Dirigent Anno Appelo  

 


MET KERST EEN LIEDJE KUNNEN SPELEN OP JE BLOKFLUIT?

NLS start met een nieuwe blokfluitgroep op vrijdag 17 september om 15.30 uur.

Iedereen vanaf groep 3 (6 jaar) kan zich aanmelden via opleidingen@nlsklaaswaal.nl  of 0652125137. De lessen zijn in het muziekgebouw aan de Jaap Kosterstraat 4.
Susanne Slingerland is de docent. Zij leert de blokfluitleerlingen samenspelen, noten lezen en geeft daarbij een goede begeleiding. Zo is het al snel mogelijk om samen leuke liedjes te spelen. Deze laten ze horen tijdens onze koffieconcerten waar ouders en andere toehoorders van harte welkom zijn.
De lessen zijn 45 minuten per week, in groepsverband van max. 5 leerlingen. De maandelijkse kosten bedragen E 19,10 (E 10,65 lesgeld + E 8,45 contributie), incl. blokfluit. De docent geeft aan welk lesmateriaal ze gebruiken. Voor priveles gelden andere tijden en tarieven.

Na een jaar (of anderhalf) bekijkt de docent of de leerling kan doorstromen naar een ander instrument.
Volwassenen en 8+ kunnen direct beginnen op bijvoorbeeld klarinet, trompet, slagwerk, saxofoon, tuba, hobo of accordeon. Hiervoor geldt een ander tarief.
Muziek maken is leuk en bovendien bewijzen wetenschappelijke onderzoeken dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen (en volwassenen).

 

LITERAIR CONCERT NLS EN SCHRIJFSTER ROSITA STEENBEEK

Zaterdag 17 oktober (onder voorbehoud) verzorgt het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest samen met schrijfster Rosita Steenbeek het literair concert 'Rose'. Het bijzondere concert wordt gegeven in sportzaal De Bongerd en vindt plaats in het kader van 75 jaar vrijheid. Onderdeel van het concert is de vertoning vooraf van de documentaire 'Rose, Een familie in oorlogstijd' in de Hervormde Kerk in Klaaswaal.

Rosita Steenbeek bracht in 2015 het boek 'Rose, Een familie in oorlogstijd' uit. In dit boek schrijft ze over haar oma Rose, die als half Joodse vrouw samen met haar man, dominee Gerhard Hugenholtz, in Klaaswaal belandt en daar de Tweede Wereldoorlog meemaakt.

Het concert bestaat uit 2 delen
Om 19.15 uur worden de bezoekers van het concert ontvangen in de Hervormde Kerk in Klaaswaal, de kerk waaraan dominee Hugenholtz verbonden was. De huidige dominee, de heer Buitink, zal de belangstellenden ontvangen en een korte inleiding verzorgen. Als voorbereiding op het concert wordt hierna de documentaire 'Rose, Een familie in oorlogstijd' getoond. Na afloop verplaatst het publiek zich naar sportzaal De Bongerd. Tijdens het concert, dat start om 20.30 uur, vertelt Rosita Steenbeek haar familieverhaal waarop het boek 'Rose' gebaseerd is. Haar vertelling wordt afgewisseld met toepasselijke muziekstukken zoals Schindlers List met Jasper le Clercq op viool, Yiddish Dances en muziek van Glenn Miller. Het KSB staat onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht.

De link met NLS Klaaswaal
Dominee Hugenholtz sloot zich aan bij het Klaaswaalse verzet waarvan Jaap Koster leider was. Ook dit komt in het boek van Rosita Steenbeek aan de orde. De familie Koster is onlosmakelijk verbonden met muziek en NLS. Jaap Koster zelf leidde zijn eigen dansorkest. Samen met dit orkest trad hij met veel succes op in zijn eigen café, het latere Zaal Koster (tegenwoordig restaurant Eetse, maar vorige eeuw decennialang de thuisbasis voor concerten en uitvoeringen van NLS). Het bleek de perfecte dekmantel voor zijn verzetsactiviteiten. Ook dirigeerde hij van 1933 tot 1945 het fanfareorkest van NLS. Broer Dirk Koster groeide ook op met NLS en zou vanaf 1945 ruim 40 jaar lang op de bok staan van het fanfare- en later harmonieorkest. Daarnaast richtte hij hier een van de eerste jeugdorkesten van Nederland op. Ook nu nog heeft onze vereniging een Koster in de gelederen.

Datum: zaterdag 17 oktober 2020
Documentaire: 19.15 - 19.45 uur, Hervormde Kerk, Kerkstraat 18 in Klaaswaal
Concert: vanaf 20.30 uur (zaal open 20.00 uur), sportzaal 'De Bongerd', Klaverbladstraat 3 in Klaaswaal
Kaarten € 12,50 inclusief consumptie via info@nlsklaaswaal.nl  of bel 0186 - 571924.

 

   

 

ZOMERAVONDCONCERT NLS KLAASWAAL

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal zal op dinsdag 9 juli a.s. een zomeravondconcert verzorgen. Het concert vindt plaats op het speelveld bij het Zwanebloempad, en start om 20.00 uur.

Dirigent Michael Engelbrecht en het orkest zal het publiek trakteren op prachtige Latijns-Amerikaanse werken van Alfred Reed, en film- en musicalmuziek. Neem uw klapstoeltje, uw familie, vrienden en buren mee en kom gezellig een uurtje genieten van een heerlijk buitenconcert.

Na afloop is het publiek van harte welkom in het muziekgebouw van NLS aan de Jaap Kosterstraat 4 voor een gezellig samenzijn en het afsluiten van het seizoen. Bij minder goed weer zal het zomeravondconcert plaatsvinden in het NLS-muziekgebouw; ook dan is de toegang gratis.


 

'MOOI DAT WE ERIC VLOEIMANS ONTVANGEN'
Interview met Anita den Boer - vice voorzitter NLS Klaaswaal in het Algemeen Dagblad van donderdag 10 mei 2019

Leuk natuurlijk om als muziekkorps de befaamde jazztrompettist Eric Vloeimans in je midden te ontvangen. Maar spannend is het ook, beaamt Anita den Boer van harmonievereniging NLS Klaaswaal. De muzikanten maken zich op voor een bijzondere uitvoering op zaterdag 18 mei waarbij ze samen met Vloeimans musiceren.

Oei, dat betekent flink repeteren, zeker?
'Inderdaad! We hebben het aantal repetitieavonden verhoogd van één naar twee avonden per week. Vloeimans is Nederlands bekendste trompettist. We vinden het ontzettend leuk dat we hem hebben kunnen strikken om met ons muziek te komen maken. Het concert wordt weliswaar door ons als muziekvereniging NLS georganiseerd, maar we vormen die avond samen met fanfareorkest Wilhelmina Numansdorp een gelegenheidsorkest. Erg leuk!'

Wat komt Vloeimans allemaal doen?
'Hij verzorgt onder andere een workshop voor trompet-, bugel- en kornetblazers. Iedereen mag deelnemen aan de workshop, ook niet leden van onze verenigingen. We hebben al ruim 25 aanmeldingen van blazers van allerlei leeftijden. De jongste is 11 jaar, de oudste 76. De enige vereiste om deel te nemen aan de workshop, is dat je op B-niveau musiceert. Muzikanten weten wel wat ik daarmee bedoel.'

En op de concertavond?
'Spelen we in wisselende samenstellingen, waaronder als orkest samen met Eric Vloeimans. Maar bijvoorbeeld ook met Vloeimans én zijn combo.'

Zijn er nog kaarten te koop?
Zeker! Die zijn verkrijgbaar via info@nlsklaaswaal.nl

En hierna?
'Gaan we ons opmaken voor ons zomeravondconcert op 9 juli. Na de zomervakantiestop gaan we ons voorbereiden voor ons najaarsconcert. Volop uitdagingen dus.'
 

 

   CONCERT 'FUN IN THE SUN' MET ERIC VLOEIMANS
 

Op zaterdag 18 mei soleert Nederlands bekendste trompettist, Eric Vloeimans tijdens het concert 'Fun in the Sun' van Muziekvereniging Wilhelmina uit Numansdorp en het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van NLS Klaaswaal.

Gezamenlijk brengen solist en muzikanten 's avonds een fantastisch en afwisselend programma. Het concert wordt 's middags voorafgegaan door een workshop door Eric Vloeimans.

De kleurrijke, van radio en tv bekende, muzikale duizendpoot treedt zowel op met zijn eigen combo als met het orkest, samengesteld uit de leden van Wilhelmina en NLS. Zoetgevooisde klanken, of juist jazzy en wat rauw, Eric Vloeimans kan het allemaal! Verder hebben de dirigenten van Wilhelmina en NLS, Martijn Krijnen en Michael Engelbrecht, speciaal voor deze gelegenheid, twee prachtige orkestwerken ingestudeerd. Met deze stukken wordt zowel de klankkleur van fanfare als symfonisch blaasorkest muzikaal recht aangedaan.
De presentatie is in handen van Arno Verbaas.

's Middags om 14.30 uur geeft Eric Vloeimans een workshop voor muzikanten die trompet, bugel of cornet spelen. De deelnemers aan deze workshop treden tijdens het concert ook nog sàmen met de solist op.

Toegangskaarten à € 12,50 zijn te verkrijgen via info@nlsklaaswaal.nl  of telefonisch via 0186-571924. Aanmelden voor de workshop kan via dezelfde weg. Het aantal deelnemers hiervoor is beperkt, dus meld je snel aan, vol = vol.

datum: zaterdag 18 mei 2019
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Sportzaal 'De Bongerd', Klaverbladstraat 3 te Klaaswaal

 

 

 

 

 

 

 

   

MUZIEKPROJECT BLIEKEN EN NLS

Donderdag 14 maart is het muziekproject 'Muziek is van Iedereen' van start gegaan op De Blieken in Klaaswaal.

Muziekdocenten van muziekvereniging NLS, verzorgen drie weken lang lessen in alle groepen. Het project wordt afgesloten op vrijdag 29 maart.

De leerlingen verzorgen dan vanaf 18.45 uur samen met het jeugdorkest van NLS een miniconcert. Alle ouders, vrienden, bekenden en belangstellenden zijn van harte welkom om in het NLS-gebouw te komen kijken en luisteren.
Na de eerste les konden de kinderen de eerste maten van het openingslied al meezingen meespelen.

De kinderen van groep 1 tot en met 4 zorgen voor de vocale ondersteuning. Zij zullen het lied zingen en hierbij het ritme mee klappen en stampen.

De kinderen uit groep 5/6 zijn de komende weken bezig op slagwerk en koperblaasinstrumenten. Door de hele school waren de klanken uit de trombones en trompetten goed te horen.

 De kinderen uit groep 7/8 proberen muziek te maken met de houtblaasinstrumenten. Het viel nog niet mee om geluid te krijgen uit de saxofoon, klarinet of dwarsfluit. Maar uiteindelijk lukte het iedereen om de eerste noten te spelen.

Het was te merken dat muziek maken hard werken is. Na de les waren de kinderen moe, maar wel enorm enthousiast. Ze kunnen niet wachten op de volgende les!

 

 

 

 

   


 

Wij ontvingen het droevige bericht, dat tijdens zijn vakantie in de Pyreneeën plotseling is overleden ons lid en secretaris, de heer

  Johan Zegers  

Wij verliezen in hem een zeer trouw en betrokken lid. Na zijn werkzame periode werd hij in 2011 secretaris van ons bestuur. Deze functie bekleedde hij sinds 2014 ook bij de aan NLS verbonden Jaap Vos Stichting.
Wij zijn dankbaar voor alles wat Johan voor onze vereniging heeft betekend en zullen zijn tomeloze inzet, enthousiasme en optimisme enorm gaan missen.

Wij wensen zijn vrouw Sonja en de verdere familie heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Bestuur, leden, dirigenten, docenten
en het bestuur van de Jaap Vos Stichting van
Muziekvereniging Na Lang Streven
Klaaswaal
 

 

155 JAAR BIJ NLS KLAASWAAL

Muziekvereniging NLS Klaaswaal heeft 3 jubilarissen gehuldigd, die bij elkaar 155 jaar lid zijn. Dit bijzonder hoog aantal jaren lidmaatschap kwam bijeen tijdens de huldiging van Rinus van der Stoep en Dirk Hoek, beiden 65 jaar lid, en Dagmar Pegels-Duine, 25 jaar lid.
Voorzitter Frank Migchielsen prees het feit dat beide heren nog actief zijn voor de vereniging, niet alleen als muzikant, maar ook als vrijwilliger. Namens de KNMO ontvingen de heren een vergulde waarderingsspeld met 2 robijnen.
Dagmar is eveneens een betrokken lid. Zo gaf zij blokfluitlessen en was ze actief bij de begeleiding van de jeugd van NLS. Op dit moment is zij lid van de muziekcommissie van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest.

 

 
   

V.l.n.r. Rinus van der Stoep (65 jaar lid), Dagmar Pegels-Duine (25 jaar lid), Dirk Hoek (65 jaar lid) en NLS-voorzitter Frank Migchielsen

Huldiging jubilarissen met bij elkaar 155 jaar lidmaatschap bij NLS Klaaswaal met 3 actieve leden.
 

 


ZOMERAVONDCONCERT NLS KLAASWAAL

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal zal op dinsdag 3 juli a.s. een heerlijk zomeravondconcert verzorgen. Het concert vindt plaats op het speelveld bij het Zwanebloemdpad en begint om 20.00 uur.

Dirigent Michael Engelbrecht en het orkest zal het publiek trakteren op prachtige Franse chansons, dansmuziek en klassieke muziek met een twist.
Solisten zijn Monique Groen (accordeon) en Marijn Migchielsen (bastrombone).

Na afloop is het publiek van harte welkom in het muziekgebouw van NLS aan de Jaap Kosterstraat 4 voor een gezellig samenzijn en het afsluiten van het seizoen. Bij slecht weer zal het zomeravondconcert plaatsvinden in het muziekgebouw; ook dan is de toegang gratis.
 

 

KOFFIECONCERT LEERLINGEN NLS

Zondag 3 juni geven leden van onze muziekvereniging een koffieconcert in het NLS-gebouw aan de Jaap Kosterstraat.

Leerlingen op saxofoon, dwarsfluit, blokfluit, slagwerk, hoorn en klarinet zetten hun beste muzikale beentje voor. Voor sommigen is het ook de generale voor hun examen!

 Het concert begint om 11.00 uur en de toegang is gratis.
 

 

NLS TOONT 'WILSKRACHT'

Op zaterdag 14 april om 20.00 uur geeft het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest een concert in sportzaal 'De Bongerd' te Klaaswaal. Dit keer is het Regionaal Concertorkest 'Wilskracht' uit Amersfoort te gast, een symfonisch blaasorkest van hoog niveau. Met werken van Barnes, Reed, Turina, Grainger, Nixon, Whelan en Holst geven de orkesten onder leiding van respectievelijk Michael Engelbrecht en Kees Kramer het publiek een bijzonder gevarieerd en indrukwekkend inkijkje in de symfonische blaasmuziek.

Het Regionaal Concertorkest 'Wilskracht' (RCOW) uit Amersfoort telt een kleine zestig enthousiaste muzikanten uit Amersfoort en omgeving en staat bekend om zijn geweldige muzikale veelzijdigheid. Concerten variëren van traditionele concerten (o.a. 'Blazen in de Beurs' in Amsterdam), swingende buitenconcerten (Amersfoort, Harderwijk, Baarn, Venlo, Gent), tot eigen thematische producties rondom Lord of the Rings, Mondriaan of The Queen Symphony. Het orkest staat onder leiding van interim dirigent Kees Kramer en geeft zo'n vijf concerten per jaar.

Kees Kramer (Rotterdam, 1969) studeerde slagwerk en hafa-directie aan het Rotterdams Conservatorium, en behaalde aan het Brabants Conservatorium het Groot Diploma hafa-directie. Hij is muzikaal leider van diverse blaasorkesten en is lang als slagwerkdocent werkzaam geweest. Op dit moment is hij gedetacheerd als Hoofd Artistieke Zaken en Programmering a.i. bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest in Amsterdam vanuit het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar hij als artistiek coördinator werkzaam is. Kees is jurylid bij Classic Young Masters, maakt met enige regelmaat arrangementen voor uiteenlopende bezettingen en heeft een bovenmatige belangstelling voor het werk en leven van de Australische componist/pianist Percy Grainger. Niet zo gek dus dat op het programma van 'Wilskracht' het indrukwekkende 'Lincolnshire Posy' van deze componist op het programma staat.

Kortom, het wordt weer een fantastische avond vol geweldige blaasmuziek in Klaaswaal. De presentatie is in handen van Arno Verbaas.

datum: zaterdag 14 april 2018
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Sportzaal 'De Bongerd', Klaverbladstraat 3 te Klaaswaal
Toegang: € 10,--


 

START NIEUWE BLOKFLUITGROEP

Voor kinderen die willen beginnen met muziek maken geeft muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal blokfluitlessen. Op donderdagmiddag 1 februari gaat er weer een nieuwe blokfluitgroep van start voor kinderen vanaf 6 jaar. Ze leren blokfluit spelen, noten lezen, samenspelen, zelf liedjes bedenken, goed luisteren, enzovoort. Het prikkelt niet alleen de creativiteit, maar maakt je ook slim en stimuleert je om samen te werken met anderen. We hebben voor nieuwe blokfluitaanmeldingen een prachtige aanbieding: de eerste 3 maanden voor € 25,00 inclusief blokfluit en boek!

Ben je 8 jaar of ouder, dan kun je direct starten op een instrument zoals bijvoorbeeld trompet, klarinet, fagot, slagwerk, hobo of euphonium. Voor meer informatie en aanmelden, stuur een e-mail naar opleidingen@nlsklaaswaal.nl  of bel 06-48183553. Ook volwassenen zijn van harte welkom!
 

 

 

Persberichten van 2017

 

ZONDAG 7 JANUARI OLIEBOLLENCONCERT NLS KLAASWAAL

Op zondag 7 januari luidt muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal het nieuwe jaar in met een Oliebollenconcert. Vanaf 12.00 uur kan men onder het genot van een drankje en een oliebol genieten van een gezellig en afwisselend programma. Zo zijn er optredens van het Accordeon A en B orkest onder leiding van Anny en Paula van Wanrooy, het Jeugdorkest met dirigente Lisette Holster-Harms en treedt het klarinetensemble van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest op.

Kom dus voor een muzikale start van het nieuwe jaar naar het NLS-gebouw en hef samen met ons het glas op 2018!

Aanvang 12.00 uur
NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4, Klaaswaal
Toegang is gratis

 

SFEERVOL DUBBELCONCERT IN LAMBERTUSKERK STRIJEN

Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal en popkoor' A Lot Of' brengen bezoekers in kerststemming

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest en het grote projectkoor 'A Lot Of…' verzorgen vrijdag 22 december een bijzonder kerstconcert in de Lambertuskerk in Strijen. In een sfeervolle ambiance genieten bezoekers van mooie, aan Kerstmis gerelateerde muziek uit alle windstreken. Een prachtig begin van het kerstweekend!

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal, onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht, brengt drie symfonische werken ten gehore. 'Elsa's Procession to the Cathedral' is afkomstig uit de opera Lohengrin van componist Richard Wagner. 'Russian Christmas Music' van Alfred Reed brengt het orthodox-Russische kerstfeest naar Nederland.

Popkoor 'A Lot Of' gebruikt de prachtige akoestiek in de kerk voor het a capella zingen van traditionele Engelse Christmas Carols, waaronder 'The first Nowell', 'It came upon a midnight clear'. Ook brengen de ruim 80 zangers en zangeressen onder de bezielende leiding van dirigent Gerard Treffers intieme luisternummers over licht, muzikaliteit en groei. Ook zal gezamenlijk met het orkest worden uitgevoerd 'A Christmas at the heart'. Verder wordt een aantal kerstliederen samen met het publiek gezongen.

Dit unieke kerstconcert vindt plaats op vrijdag 22 december 2017 om 20.15 uur in de Lambertuskerk, Kerkstraat 48 in Strijen. De deuren van de kerk gaan om 19.30 uur open.
Kaarten voor dit sfeervolle concert zijn verkrijgbaar bij:

- Fa. J. van Steensel, Oud Cromstrijensedijk WZ 2, Klaaswaal
- Via info@nlsklaaswaal.nl/www.nlsklaaswaal.nl , info@alotof.nl
en kosten € 10,-- per stuk. Wees er snel bij - het aantal plaatsen is beperkt.


Nadere informatie bij: Anita den Boer–van Steensel, telefoon 0186-574806

 

KLAASWAAL IN CONCERT


Een getalenteerde muzikant houdt zich het liefst bezig met zijn instrument, dan wel met muziek in de brede betekenis van het woord. Zo ook Michael Engelbrecht (1979). Al op 17-jarige leeftijd werd hij als beroepsmuzikant aangesteld bij de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Zijn instrument: het euphonium. Na vele jaren te hebben gespeeld bij binnen-  en buitenlandse beroepsorkesten, stopte hij als beroepsmuzikant en legde hij zich met hart en ziel toe op het dirigeren van (symfonie)orkesten. En niet zonder succes: als dirigent won hij in 2013 de 'Third International Masterclass & Competition for Orchestra Conducting' in Budapest, Hongarije. Toch, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en het spelen van het euphonium werd weer actief opgepakt. Sinds 2016 nam Michael een CD op, trad hij op in het radioprogramma 'De Spiegelzaal' van Radio4, en organiseerde hij met groot succes een eigen recital in de Toonzaal in Den Bosch. Zaterdag 11 november is hij solist bij zijn eigen orkest, het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van NLS Klaaswaal en mét een Nederlandse première van het Euphonium Concert van Vladimir Cosma. Dit virtuoze en lyrische werk geldt als één van de topstukken uit het repertoire voor het euphonium.

Klaaswaal in Concert biedt daarnaast nog een ander bijzonder optreden, namelijk dat van Christelijke Harmonievereniging Prinses Juliana met trompettist Maarten van der Linden. Hij soleert met zijn eigen orkest in het trompetconcert van de Armeense componist Alexander Arutunian, een virtuoos werk met zigeunerachtige, Oost-Europese klanken en melodieën..

'Klaaswaal in Concert', met NLS Klaaswaal onder leiding van gastdirigent Jacco Nefs en Prinses Juliana met dirigent Alex Zwijgers, is voor muziekliefhebbers een unieke kans op een avond vol geweldige blaasmuziek.. De presentatie is in handen van Arno Verbaas.

datum: zaterdag 11 november 2017
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Sportzaal 'De Bongerd', Klaverbladstraat 3 te Klaaswaal
Toegang: € 10,--
info@nlsklaaswaal.nl

 

KLAASWAAL IN CONCERT

Zaterdag 11 november wordt een zeer bijzonder concert georganiseerd door Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal: een 'Klaaswaals' onderonsje, maar met een Nederlandse première en veel prachtige blaasmuziek. Die avond treden namelijk zowel het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van NLS op, als ook het orkest van Christelijke Harmonievereniging Prinses Juliana. Beide Klaaswaalse orkesten concerteren met een solist: het KSB met haar eigen dirigent, Michael Engelbrecht op euphonium en PJ met haar trompettist Maarten van der Linden. De presentatie van dit unieke concert is in handen van Arno Verbaas.

Nederlandse première

Michael Engelbrecht speelt samen met het KSB het euphonium concert van Vladimir Cosma, een Nederlandse première. Dit euphoniumconcert geldt als één van de topstukken uit het repertoire voor het instrument: het doet - in al zijn virtuositeit - denken aan Paganini en Liszt . Het tweede deel roept de dromerige en lyrische sfeer op van Astor Piazzolla. In het laatste deel is duidelijk hoorbaar dat Cosma, die in Roemenië werd geboren maar het grootste deel van zijn leven in Frankrijk woont en werkt, zelf violist is. Hij componeerde dit deel met de viool in zijn hand. Dit heeft ertoe geleid dat er grote sprongen van soms wel drie octaven binnen één maat worden gemaakt. Jacco Nefs is deze avond gastdirigent van het KSB.

Trompetconcert

Zustervereniging Prinses Juliana zal eveneens een prachtig werk ten gehore brengen. Solist Maarten van der Linden brengt het trompetconcert van de Armeense componist Alexander Arutunian ten gehore, een virtuoos werk met zigeunerachtige, Oost-Europese klanken en prachtige melodieën. Daarnaast speelt PJ nog werken van Gustav Holst en Martin Ellerby. Het orkest staat onder de bezielende leiding van Alex Zwijgers.

Michael Engelbrecht

Michael Engelbrecht (Heerlen, 1979) werd reeds op 17-jarige leeftijd aangesteld als euphoniumspeler bij de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Eveneens op jeugdige leeftijd won hij het 'Concours Mondial de Tuba et Euphonium' in Guebwiller, Frankrijk. Zijn opleiding volgde hij aan het conservatorium van Tilburg, waar hij ook directie studeerde.
Michael musiceerde met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, Het Brabants Orkest, Sinfonieorchester Aachen, de Marinierskapel, the Amsterdam Wind Orchestra en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Dit seizoen speelt hij onder andere bij producties van Het Balletorkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 2013 heeft hij deelgenomen aan de 'Third International Masterclass & Competition for Orchestra Conducting' in Budapest, waar hij overtuigend won. Hij dirigeerde daar het professionele MAV Symphony Orchestra Budapest . Op dit moment is Michael de vaste dirigent van twee orkesten: Harmonie 'Amicitia' IJsselstein en het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest. Daarnaast wordt hij regelmatig als gastdirigent gevraagd.

Maarten van der Linden

Maarten van der Linden is zijn muzikale carrière begonnen bij 'Wilhelmina' Numansdorp en heeft gestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij les had van André Heuvelman en Ad van Zon. Hij heeft een aantal jaren als bugelspeler deel uitgemaakt van het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht.

Datum: zaterdag 11 november 2017
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Sportzaal 'De Bongerd', Klaverbladstraat 3 te Klaaswaal
Toegang:  € 10,--
www.nlsklaaswaal.nl
info@nlsklaaswaal.nl

 

 

 

 


 

NIEUWE VOORZITTER EN JUBILARIS
 

Frank Migchielsen is de nieuwe voorzitter van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal.

 Na 8 jaar voorzitterschap heeft Aureel van Wersch de voorzittershamer aan Frank, in het dagelijks leven directeur van de Laurenskerk te Rotterdam, overgedragen.

Aan Aureel is de 'Watertoren' overhandigd, een blijk van waardering voor al zijn inspanningen voor de vereniging.

Gerrit Timmerman werd gehuldigd voor zijn 40 jaar lidmaatschap van NLS. Een aantal jaren geleden is Gerrit gestopt als spelend lid, maar nog steeds is hij actief voor de vereniging als bibliothecaris/archivaris

 

 

 

Meer foto's

Van links naar rechts: Aureel van Wersch, Gerrit Timmerman en Frank Migchielsen.  

 

CONCERT NLS KLAASWAAL EN 'FOOTPRINT'

Zaterdag 8 april geeft het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van Muziekvereniging 'Na Lang Streven' uit Klaaswaal haar jaarlijkse voorjaarsconcert in Sportzaal 'De Bongerd', Klaverbladstraat 3 te Klaaswaal.

Dit keer werkt het orkest samen met de popband 'Footprint'.
De concertavond staat deze keer in het teken van film- en popmuziek, opera en operette. Het publiek kan niet alleen volop genieten van een afwisselend muzikaal programma, maar ook van de daarbij behorende beelden. Denk hierbij aan 'The Godfather', 'Jurassic Parc','Zorro' en 'Kuifje/Tin Tin', de opera Nabucco van Verdi en de operette Moskow Cheryomushki van Shostakovich.

Maar ook de popmuziek komt ruimschoots aan bod. Tijdens de in februari gehouden MuziekMarathon hebben het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest en 'Footprint' al met elkaar kennisgemaakt. Samen spelen zij muziek van Adele, Caro Emerald, Anouk en Elton John.

De presentatie van dit concert is in handen van Arno Verbaas.
Het concert begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Toegangsbewijzen à € 10,-- zijn te verkrijgen via info@nlsklaaswaal.nl  of telefonisch via 0186-574806.
 

 

VRIJDAG 17 MAART ROMMEL-EN BOEKENMARKT BIJ NLS KLAASWAAL

Vrijdag avond 17 maart vindt de jaarlijkse rommel- en boekenmarkt plaats bij Muziekvereniging Na Lang Streven in Klaaswaal. Naast de vele gebruiksgoederen en speelgoed , zijn er ook weer de vele boeken om tussen te snuffelen.

 U bent van harte welkom van 18.00 tot 21.00 uur aan de Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal.

 

 

Persberichten van 2016

 

CONCERT NLS KLAASWAAL EN 'AMICITIA' IJSSELSTEIN

Wat hebben het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal en Harmonie 'Amicitia' uit IJsselstein met elkaar gemeen: hun dirigent.

Michael Engelbrecht dirigeert beide orkesten tijdens een concert op zaterdag 5 november a.s. in sportzaal De Bongerd, Klaverbladstraat 3 te Klaaswaal.
Ook deze keer een bijzonder interessante muziekavond, die Arno Verbaas als presentator aan elkaar zal praten. Boeiende details zullen dan ook niet ontbreken, gezien de programmakeuze van de beide orkesten.

De Aladdin Suite van Nielsen en de First Suite van Holst zullen worden uitgevoerd door Amicitia, een harmonie-orkest dat z'n sporen heeft verdiend in de hoogste regionen van de amateurorkesten. Afgesloten wordt met een uitgebreide medley uit de musical 'Chess'.

NLS speelt in op de Amerikaanse verkiezingen bij de keuze van het uitdagende, puur Amerikaanse programma.  'On the town/3 dance episodes' van Bernstein,  'Rodeo' van Copland en 'Blue Shades' van Ticheli gaan er - net als alle smakelijke én onsmakelijke details in de race om het Amerikaanse presidentschap - in als koek.

Een avond heerlijk genieten van prachtige blaasmuziek, gebracht door twee verschillende orkesten, met één en dezelfde dirigent.

Het concert begint om 20.15 uur, de zaal is vanaf 19.45 uur geopend. Kaarten à € 10,-- zijn te reserveren via info@nlsklaaswaal.nl  of telefonisch via 0186-574806.
 

 

ZOMERAVONDCONCERT NLS KLAASWAAL

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal zal op dinsdag 28 juni a.s. een zomeravondconcert verzorgen aan het plantsoen bij de bejaardenwoningen aan de Pinksterbloemstraat.

Het concert begint om 20.00 uur.
Dirigent Michael Engelbrecht en het orkest zal het publiek trakteren op heerlijke zomerse klanken en filmmuziek.

Na afloop bent u van harte welkom in het muziekgebouw van NLS aan de Jaap Kosterstraat 4 voor een gezellig samenzijn.

Bij regen zal het zomeravondconcert plaatsvinden in het muziekgebouw van NLS; toegang gratis.


 

CONCERT NLS KLAASWAAL IN ALMKERK

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest is uitgenodigd voor deelneming aan een HaFaBra-concert in Almerk. Dit concert vindt plaats op zaterdag 21 mei a.s. en wordt georganiseerd door Brassband Kunst & Vriendschap uit Meeuwen.

De andere deelnemers aan dit concert zijn Het Fanfare Collectief Alblasserdam met dirigent Harrie Janssen en Brassband Kunst & Vriendschap. Harrie Janssen is een oude bekende; hij schreef in opdracht van NLS voor het 100-jarig jubileum in 2014 het prachtige 'Atlas of Remote Islands'.

Dirigent Michael Engelbrecht zal met de leden van NLS een indrukwekkend programma ten gehore brengen, zoals 'Othello' van Alfred Reed, gebaseerd op gedichten van Shakespeare, die overigens deze maand 400 jaar geleden is overleden, en 'Midnight in Buenos Aires' van Adam Gorb, met klanken uit de zwoele, maar ook sinistere Zuidamerikaanse stad, waarin ook de tango niet ontbreekt.

Het concert begint om 20.00 uur en vindt plaats in Zalencentrum 't Verlaat, 't Verlaat 1 te Almkerk. Zaal is open vanaf 19.30 uur; toegang is gratis. Belangstellenden kunnen contact opnemen en eventueel met NLS- leden meerijden naar de concertlocatie. Mailadres info@nlsklaaswaal.nl.
 

Krantenknipsels

 

 

 

KOFFIECONCERT LEERLINGEN NLS KLAASWAAL

Op zondag 24 januari vindt een koffieconcert plaats in het muziekgebouw van muziekvereniging NLS Klaaswaal aan de Jaap Kosterstraat 4.
De leerlingen op dwarsfluit, klarinet en hobo worden opgeleid door de vakdocenten van NLS, Lisette van den Broek, Paula Pantin López en Lieke Loosjes. Tijdens het koffieconcert zullen zij hun beste beentje voorzetten en zij laten horen welke vorderingen zij hebben gemaakt. Verschillende leerlingen zullen als duo of in kleine ensembles optreden.

Het koffieconcert wordt georganiseerd door de opleidingscommissie, is gratis toegankelijk en begint om 11.00 uur.
 

 

 

Persberichten van 2015

 

KERSTCONCERT A LOT OF EN NLS KLAASWAAL

Het Kerstprojectkoor 'A Lot of …' en het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal geven op vrijdag 18 december een prachtig kerstconcert in de Lambertuskerk te Strijen.

Het grote projectkoor van meer van 90 leden brengt, naast een aantal traditionele kerstliederen, ook moderne Kerstsongs ten gehore, met en zonder begeleiding van piano of orkest. Dirigent Gerard Treffers van 'A Lot of …' weet zijn koorleden bijzonder te motiveren en inspireren en hij geeft aan dat dit projectkoor het programma bijzonder mooi zal gaan uitvoeren.
Afwisselend zullen koor en orkest, het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest met dirigent Michael Engelbrecht, eigen werken ten gehore brengen, waarin de kerstsfeer de boventoon voert. Traditionele werken, maar ook kerstmuziek in een moderner jasje zullen de revue passeren.
Het publiek krijgt ook gelegenheid kerstliederen mee te zingen.
Voor de tweede maal komen koor en orkest voor een kerstconcert samen in de prachtige Lambertuskerk in Strijen. De kerk is open vanaf 19.45 uur, en al bij binnenkomst zal het publiek getrakteerd worden op prachtige kerstcarols door de trombonesectie van NLS Klaaswaal. Het concert zal om 20.15 uur beginnen.

Toegangskaarten á € 10,00 zijn te koop bij Fa. J. van Steensel, Oud-Cromstrijensedijk Wz 2 te Klaaswaal of te bestellen via info@alotof.nl , info@nlsklaaswaal.nl , of telefonisch via 0186-574806.
 

 

BAZUIN-NLS KLASIEK

Zaterdag vond in een bomvolle en geheel uitverkochte Sportzaal De Bongerd in Klaaswaal het concert plaats van NLS Klaaswaal en De Bazuin Oud-Beijerland.
Na eerst enkele woorden te hebben gewijd aan het drama in Parijs leidde presentatrice Hermien Schippers-de Jong het publiek door het prachtige programma dat beide verenigingen hadden voorbereid.

  NLS Klaaswaal opende het concert met een virtuoos uitgevoerde ouverture, La Gazza Ladra van Rossini. Daarna volgde een onnavolgbaar solo-optreden van klarinettiste Lisette Harms in het tweede klarinetconcert van de Spaanse componist Oscar Navarro.
Begeleid door het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest gaf de soliste een sublieme uitvoering met heerlijke Spaanse flamenco-klanken en opwindende dansmuziek. De staande ovatie was meer dan terecht.
Daarna werd uitgepakt met het indrukwekkende 'Pini di Roma' van Resphigi, een prachtig arrangement van Jacco Nefs voor symfonisch blaasorkest.

 

 

 

 

 

 
 
Na de pauze was het de beurt aan De Bazuin uit Oud-Beijerland.
Na het virtuoze openingswerk Short Ride in a Fast Machine van John Adams, traden er opnieuw solisten voor het voetlicht.
De hoornisten Martin van de Merwe, Arjan van de Merwe, Laurens Otto en Martijn Appelo soleerden in het bijzonder uitdagende 'Konzertstück für 4 Hörner und Orkest' van Schumann. Dit werk wordt weinig uitgevoerd, omdat het zeer hoge eisen stelt aan de solisten en het orkest; vele fans waren dan ook speciaal hiervoor naar Klaaswaal getogen. Ook deze solisten verdienden de staande ovatie van het publiek: indrukwekkend, prachtig, alle superlatieven waren hierop van toepassing.

Met het 'Praise Jerusalem' van Alfred Reed, met een Armeens volksliedje als thema, werd het concert met een daverend applaus afgesloten.
BazuiNLS Klassiek was een groot succes en een mooi voorbeeld van muzikale samenwerking in de Hoeksche Waard!

 

 

 

 

 

 

CONCERT NLS KLAASWAAL EN DE BAZUIN OUD-BEIJERLAND OP 14 november 2015

 Luister naar het radiointerview (kies donderdag 5 november)

Op zaterdagavond 14 november 2015 zullen de muziekverenigingen NLS Klaaswaal en de Bazuin uit Oud-Beijerland een gezamenlijk concert verzorgen in de Bongerd in Klaaswaal.

Voor de pauze zal NLS Klaaswaal hun programma vertolken.
NLS Klaaswaal zal onder leiding van hun dirigent Michael Engelbrecht het volgende programma gaan spelen:

- La gazza ladra, Gioacchino Rossini (bewerking van Jacco Nefs
- Pini di Roma,   Ottorino Respighi ( bewerking van Jacco Nefs )
- 'II Concerto for clarinet and symphony Orchestra (Concert Band transcription), Oscar Navarro; soliste Lisette Harms.

Het klarinetconcert 'Il Concerto' van Oscar Navarro zal die avond zijn Nederlandse première in Klaaswaal beleven. Lisette Harms zal als solist dit virtuoze werk gaan vertolken.

 

 

 

 

   

 

Lisette Harms is geboren op 16 oktober 1985 in Maassluis.
Al op jonge leeftijd was duidelijk dat muziek haar passie was. Nog voor haar 8e verjaardag begonnen haar muzieklessen op een Es-klarinet. Haar talent ontwikkelde zich snel en op 11-jarige leeftijd werd zij toegelaten tot de Juniorenklas van het Conservatorium, waar zij les kreeg van Jan Jansen.
Na een MBO-opleiding Bank- en Verzekeringswezen te hebben behaald stroomde Lisette door naar de Bachelor-opleiding van het Conservatorium te Rotterdam, welke werd afgesloten met een 9. Daarna volgde de Master-opleiding. Lisette schitterde in haar examen, waarin zij opende met 'Sequenza IXa' van Berio, gevolgd door 'Muziek' (viool, klarinet en piano) van Tristan Keuris en 'Sonatina for Clarinet' van Joseph Horovitz. Haar examen werd afgesloten met de zeer gewaagde compositie 'Black Dog' for Clarinet and Windorchestra van Scott mcAllister. Hierin werd zij begeleid door het Dordrechts Philharmonisch Orkest o.l.v. Jan Gerrit Adema. Lisette slaagde geheel terecht Cum Laude met een 9½.
Inmiddels heeft zij met het Rotterdams Philharmonisch Orkest aan schitterende concerten meegewerkt, waaronder muziek van Varèse o.l.v. Peter Eotvos, opera 'der Rosenkavalier' o.l.v. Sir Simon Rattle en de '2e Symphonie van Mahler' o.l.v. Yannick Nézet-Séquin. Met het Codarts Symphony Orchestra voerde zij 'Le Sacre du Printemps' van Stravinsky uit o.l.v. Yannick Nézet-Séquin en 'de Gurrelieder' van Arnold Scoonberg o.l.v. Reinbert de Leeuw.
De laatste twee concerten overigens op Es-klarinet, want behalve Bes en A-klarinettiste is Lisette ook een zeer begaafd Es-klarinettiste.
Naast het musiceren geeft zij workshops, verzorgt zij sectierepetities bij diverse orkesten en valt geregeld in als dirigente bij diverse Harmonie-orkesten. Eveneens geeft zij les aan een groot aantal leerlingen en dirigeert zij diverse Jeugdorkesten. Ook dit doet zij zeer verdienstelijk, een van haar orkesten won dit jaar Jeugdfestival Schoonhoven met een historisch hoge score van 96 punten! Maar of Lisette nou dirigeert of musiceert , het maakt niet uit. Haar passie, enthousiasme en gedrevenheid spat altijd van het podium.

 

 

Na de pauze zal De Bazuin uit Oud-Beijerland  www.debazuin.eu onder leiding van hun dirigent Wouter Iseger het programma vervolgen.
Zij zullen de drie volgende werken gaan spelen:

- Short Ride in a fast machine - John Adam, arr Richard L. Sauccedo
- Konzertstück fur 4 Horner und orchester - Robert Schumann
  Solisten: Martin vd Merwe (eerste/solo hoornist Rotterdam Philharmonisch Orkest), Arjan vd Merwe (hoornist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine), Laurens Otto (hoornist bij het Radio Philharmonisch Orkest) en Martijn Appelo (Hoorn Academist bij Het Koninklijk Concertgebouw Orkest).
- Praise Jerusalem - Alfred Reed

Het tweede werk (Konzertstück für 4 Horner und orchester) zal een bijzonder hoogtepunt zijn tijdens deze avond. Het unieke is dat de vier genoemde solisten alle in het verleden hun muzikale carrière gestart zijn als leerling bij de Bazuin en inmiddels hun sporen ruim hebben verdiend als professional bij de diverse beroepsorkesten in Nederland.
Het is uniek in Nederland dat de Bazuin uit Oud-Beijerland dit werk gaat vertolken met 4 solisten die voortkomen uit hun eigen muziekopleiding.
 
     

Daarnaast is het ook nog eens bijzonder dat zowel Arjan van de Merwe, Laurens Otto en Martijn Appelo in het verleden zijn afgestudeerd bij hun docent Martin van de Merwe aan het Rotterdams conservatorium.

 
     

 

CRESCENDO SLIEDRECHT MEETS NLS KLAASWAAL


Zaterdag 7 maart is het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal te gast bij een concert van het harmonieorkest van muziekvereniging Crescendo uit Sliedrecht. Het concert, 'Crescendo meets NLS' vindt plaats in de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat 6 te Sliedrecht en begint om 19.30 uur.

Dirigenten Willem van Zee en Michael Engelbrecht hebben interessante werken geprogrammeerd, van de 'Slavische Mars' van Tsjaikovsky, een Slavische dans van Antonin Dvorzak, naar opzwepende Spaanse klanken in 'El Camino Real' van Alfred Reed. Maar ook oorlogsgeluiden en muziek die refereert aan andere maatschappelijke issues, zoals het indrukwekkende 'Banja Luka' van Jan de Haan en het prachtige 'Movement for Rosa' van Camphouse.
Verder kunnen de bezoekers nog genieten van werken van Holst, Wagner en Gould. Hetzelfde programma wordt door NLS en Crescendo op 11 april a.s. uitgevoerd in sportzaal 'De Bongerd' te Klaaswaal.

Kaarten verkrijgbaar via info@nlsklaaswaal.nl
 

 

KOFFIECONCERT LEERLINGEN NLS KLAASWAAL


Zondag 25 januari a.s. organiseert de opleidingscommissie weer een koffieconcert.

De leerlingen van NLS zullen hun vorderingen laten horen op dwarsfluit, klarinet en saxofoon. Ook wordt het publiek getrakteerd op een optreden van de kleine blokfluiters. Dit alles onder het motto van NLS 'Samen muziek beleven'.

Het koffieconcert begint om 11.00 uur, de toegang is gratis, en het vindt plaats in het muziekgebouw van NLS, Jaap Kosterstraat 4, Klaaswaal.
 

 

1NIEUWJAARSCONCERT NLS KLAASWAAL

Zondagochtend 4 januari vanaf 11.00 uur start Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal het jaar 2015 met een Nieuwjaarsconcert in Sportzaal 'De Bongerd' te Klaaswaal.

Na een gezamenlijke nieuwjaarstoast zullen korte optredens volgen van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest, het accordeonorkest, het jeugdorkest en het leerlingenorkest.
Een beter begin van het muzikale nieuwe jaar kan men zich niet wensen. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in de foyer van het NLS-gebouw.

Aanvang: 11.00 uur, gratis toegang via het NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal.
 

 

 

Persberichten van 2014

 

NLS SLUIT JUBILEUMJAAR AF MET EEN GROOTS FEEST

Zaterdag 13 december sloot muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal haar jubileumjaar af met een bijzonder geslaagd feest voor (oud)leden, (oud)dirigenten en (oud)vrijwilligers. In de feestelijk aangeklede sportzaal De Bongerd in Klaaswaal werd volop bijgepraat door de bijna 250 aanwezigen.

Voor aanvang van het buffet bracht voorzitter Aureel van Wersch een toost uit op de vereniging waarbij hij refereerde aan de rijke geschiedenis van NLS. Hij bedankte dan ook alle aanwezigen want iedereen heeft daar, muzikaal of op andere wijze, een bijdrage aan geleverd.

Niet alleen was er ruimte om elkaar te ontmoeten, ook genoten de gasten van optredens door het reünieorkest en de reünie big band onder leiding van oud-dirigent Arie Stolk. Tussendoor was er ook een fotoshoot waarbij men op de foto kon met onder andere NLS-rekwisieten van de afgelopen 100 jaar. Net als vroeger werd de avond afgesloten met een 'bal na' door Bigband Enterprise.

Na afloop werd er nog, geheel volgens NLS-traditie, tot in de vroege uurtjes nagepraat.
 

 

AFSLUITING JUBILEUMJAAR NLS GROOT SUCCES

Afgelopen weekend sloot muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal het jubileumjaar af met twee prachtige theaterconcerten, genaamd 'Het uur van de stille planeet'. Twee keer een volle zaal met enthousiast publiek dat geraakt werd door het script van de hand van Hanneke le Clercq en de muziek van Jasper le Clercq.

Diverse acteurs en jeugdleden van NLS brachten het verhaal van een in een torenkamer opgesloten prinses, een koning met heel gevoelige oren die eigenlijk geen koning was, een lieve, oude min, een bediende en een hofnar die er met een 'geluidenzuiger' voor zorgden dat de koning werd verdreven zodat de prinses haar rechtmatige troon toch kon bestijgen. Ook het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest speelde een rol in het geheel. Zij werd daarin bijgestaan door een uiterst fanatieke orkestmanager en een presentatrice met een enorm langdradig gevoel voor details.

De voorstelling was op subtiele wijze doorspekt met historische feitjes uit het verleden van NLS. Zo werd een ietwat aangepaste versie van het Jeugdcorpslied uitgevoerd en vormde een spetterend optreden van oud-majorettes een waardige afsluiting van de theaterconcerten.

De muziek werd gebracht door het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest met dirigent Michael Engelbrecht. De regie was in handen van Nataschenka le Clercq en Hermien Schippers was de productieleider van deze unieke theaterconcerten., die oude tijden van NLS deed herleven.


Foto's van het theaterconcert

 

THEATERCONCERT JUBILEREND NLS KLAASWAAL

Een planeet waar het helemaal stil is. Hij bestaat echt. En waag het niet om herrie te maken...
Als spectaculaire muzikale afsluiting van haar jubileumjaar organiseert de honderdjarige muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal twee voorstellingen van het speciaal voor dit jubileum geschreven theaterconcert 'Het Uur van de Stille Planeet' op zaterdag 8 en zondag 9 november.

Oude tijden van NLS herleven in dit spektakelstuk voor jong en oud.
Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest niet alleen in de rol van muziek maken, maar ook meespelen met en bespelen van de acteurs, met een bijzondere rol voor de dirigent en zijn manager. Het publiek wordt betrokken bij het slot waarna opnieuw oude tijden herleven.

Hanneke le Clercq schreef het script; zoon Jasper componeerde de muziek, zijn vrouw Nataschenka zorgt voor de regie en Michael Engelbrecht is de dirigent van het orkest. Oud-lid Hermien Schippers-de Jong is de productie- leider van dit bijzondere theaterconcert. Aan deze unieke productie met muziek, zang en toneel werken ook jeugdleden van NLS mee, alsmede een aantal mystery guests.

De voorstellingen vinden plaats in sportzaal De Bongerd te Klaaswaal. De voorstelling van zaterdag 8 november begint om 20.15 uur, die van zondag 9 november om 11.15 uur. De toegang is gratis, maar wel op basis van reservering via jubileum@nlsklaaswaal.nl , zodat u verzekerd bent van een zitplaats.

 

OPROEP OUD-LEDEN VOOR REUNIE NLS KLAASWAAL

Muziekvereniging NLS Klaaswaal bestaat in 2014 100 jaar. Graag nodigt de vereniging alle ruim 1.100 oud-leden uit zich aan te melden voor het slotfeest met reünie op zaterdag 13 december a.s., aanvang 16.00 uur.

Ook kunnen oud-leden zich aanmelden voor het speciaal voor deze gelegenheid te vormen reünie-orkest o.l.v. oud-dirigent Arie Stolk.

Aanmelden/meer informatie via reunie@nlsklaaswaal.nl . Ter gelegenheid van dit jubileum is de DVD '100 jaar samen muziek beleven' uitgebracht, een bijzonder interessant tijddocument in beeld en geluid van de hand van Gerard van der Vlies. De kijker krijgt onder andere aan de hand van diverse interviews en opnames van optredens een goede indruk van het heden én verleden van NLS Klaaswaal. Deze DVD kost € 15,-- (excl. € 2,50 verzendkosten) en is te bestellen via jubileum@nlsklaaswaal.nl   

 

START BLOKFLUITGROEP NLS KLAASWAAL

Vanaf 17 september start er bij Muziekvereniging Na Lang Streven in Klaaswaal een nieuwe blokfluitgroep. Zorg dat je erbij bent. Dan kun je met Sinterklaas al liedjes spelen!
De blokfluitlessen worden gegeven op woensdagmiddag van 16.00 tot 16.45 uur in het NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4 in Klaaswaal. Blokfluitjuf Ymke kijkt er nu al naar uit.

Voor aanmelden of meer informatie is een berichtje sturen naar opleidingen@nlsklaaswaal.nl  al voldoende.

Heb je al eens muzieklessen gevolgd en wil je graag een ander instrument leren bespelen, dan ben je ook van harte welkom bij NLS. Bij onze vereniging kun je kennismaken met diverse hout- en koperinstrumenten. Wil je een keer bij het leerlingenorkest komen kijken?

Dat kan op woensdagmiddag van 15.15 tot 16.00 uur of naar het jeugdorkest? Dit orkest repeteert op vrijdagmiddag van 16.30 tot 18.15 uur. Beide orkesten repeteren in het NLS-gebouw. Hiervoor aanmelden of informatie vragen kan ook via bovenstaand e-mailadres of kijk bij Opleidingen op onze website:
 

 

NLS OPEN AIR

De eerste helft van het jubileumjaar 100 jaar Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal wordt afgesloten met een buitenconcert 'Open Air' van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest, onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht.
Dit zomeravondconcert vindt plaats op dinsdag 15 juli a.s. om 20.00 uur op het speelveld tegenover het Zwanebloempad.

Mochten de weersomstandigheden een buitenconcert niet toelaten, dan vindt het concert plaats in het NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal, waar na afloop een gezellig samenzijn zal zijn.
 

 

 

 

KLARINETDAG NLS KLAASWAAL

In het kader van het 100-jarig jubileum wordt op zaterdag 5 juli a.s. een klarinetdag georganiseerd. Tijdens deze dag wordt een clarinetchoir gevormd. Daarnaast worden leuke en leerzame workshops gegeven.
Docente klarinet bij NLS, Lisette Harms, geeft een workshop over alles wat te maken heeft met een goede warming up en verbetering van de techniek. Naast de workshop dirigeert zij ook het clarinetchoir.

Ook Maarten Prins van Rieten.nl is aanwezig. Hij geeft een workshop over rieten: hoe worden ze gemaakt en waarvan, hoe moet je ze bewerken en verzorgen. Verder informatie over mondstukken en alle bijbehorende weetjes.
Met deze twee professionele vakmensen belooft het een bijzonder interessante dag te worden voor alle bes/es/bas/contrabas of altklarinettisten in de regio, beginner of (ver)gevorderd, lid van een vereniging of niet; iedereen is welkom.

Vanaf 9.30 uur is de ontvangst in het NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal. 's Ochtends is er een repetitie en een workshop, gevolgd door een lunch. Na het middagprogramma zal het clarinetchoir een afsluitend concert verzorgen. Einde van het programma ca. 16.00 uur. Kosten bedragen
€ 15,-- p.p. inclusief lunch.

Aanmelden kan nog via jubileum@nlsklaaswaal.nl  of telefonisch via
06-17136470 of 06-52125137
 

 

BUITENCONCERT JUBILEREND NLS KLAASWAAL

Zaterdag 24 mei a.s. zal NLS Klaaswaal een feestelijk 'buiten'concert geven op het Dirk Kosterplein te Klaaswaal.
Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest met dirigent Michael Engelbrecht en het Hoeksche Waards Accordeonorkest met dirigente Anny van Wanrooy zullen die avond optreden in een grote, gezellig ingerichte tent, zodat ook bij slecht weer het concert doorgang zal vinden.

Opzwepende tango-ritmes en prachtige Spaanse melodieën worden gebracht door het KSB, het Accordeonorkest brengt een afwisselend populair programma ten gehore. Tijdens het luisteren naar de muziek kan het publiek naar hartenlust een hapje en een drankje nuttigen.

Dit 'buitenconcert', dat om 20.00 uur begint, is onderdeel van de diverse jubileumactiviteiten van NLS Klaaswaal; de muziekvereniging viert dit jaar het 100-jarig jubileum. De toegang tot dit concert is gratis, het publiek kan zijn waardering laten blijken door een vrijwillige bijdrage. Voorafgaand aan het concert verzorgt 'Happy Belegde Broodjes' heerlijke koude en warme hapjes. Bovendien zal er bij de tent een ijscokar staan.

Als muzikaal intermezzo voert de trombonesectie van NLS in het kader van 'De maand van de trombone' met een groot aantal gasttrombonisten gevarieerde trombonewerken uit, al dan niet met begeleiding van het orkest. Deze werken worden 's middags onder leiding van René Mulders (Marinierskapel) ingestudeerd. Trombonisten (m/v) binnen en buiten de regio Hoeksche Waard die aan dit evenement willen deelnemen, zijn van harte welkom. Aanmelden via jubileum@nlsklaaswaal.nl .
 

 

KOFFIECONCERT LEERLINGEN NLS KLAASWAAL

Zondag 18 mei a.s. verzorgen leerlingen van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal een koffieconcert. U kunt luisteren naar leerlingen op hobo, slagwerk en blokfluit.

Tevens zullen het leerlingenorkest en de leerlingen van blazersklas B4 een optreden verzorgen. De B4, Beginnende Blazers en Beats Band, is een groep leerlingen die pas kort een instrument leert bespelen. Zo wordt vanaf het begin kennis gemaakt met het samenspelen. De ervaring die hiermee wordt opgedaan is niet alleen van belang voor het leren muziek maken, maar evengoed bij de sociale vorming van de kinderen.

Het koffieconcert vindt plaats om 11.00 uur in het muziekgebouw van NLS, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal; toegang en parkeren zijn gratis.
 

 

BOEKEN- EN ROMMELMARKT NLS KLAASWAAL

Op zaterdag 10 mei a.s. is er een boeken- en rommelmarkt bij Muziekvereniging Na Lang Streven in Klaaswaal. De markt wordt gehouden van 9.00 - 15.00 uur in het NLS-muziekgebouw aan de Jaap Kosterstraat 4.

Dit jaar zijn er weer spullen te kust en te keur en voor elk wat wils. Ook in de boeken kunt u letterlijk en figuurlijk wegduiken. Dit is de gelegenheid om bij de muziekvereniging eens ergens anders in te blazen, namelijk in de beurs!

Bent u niet in staat om zelf spullen te brengen, bel dan (0186) 603967 of mail nlsrommelmarkt@gmail.com  Onverkoopbare spullen, computerbeeldschermen, matrassen en koelkasten worden niet ingenomen.
De opbrengst van de rommelmarkt komt ten goede aan de jubileumactiviteiten van NLS, die dit jaar 100 jaar bestaat.

 

 

 

 

 


 

 

GESLAAGD FAMILIECONCERT NLS KLAASWAAL

Zondag 6 april hebben de jeugdleden van NLS Klaaswaal een familieconcert gegeven in sportzaal De Bongerd.

Op het concert speelden B4, het leerlingen- en het jeugdorkest van NLS muziekstukken uit het ballet De Notenkraker van Tsjaikovski.

Bij de muziek werd het verhaal verteld door Dagmar Pegels-Duine.

In het verhaal werd de honderdste verjaardag gevierd van een vrijgevige opa, wat goed aansloot bij de viering van het honderdjarig jubileum van muziekvereniging NLS.

Ook speelden er kinderen van OBS De Blieken mee, die eerder hiervoor een workshop 'dansen' hadden gevolgd in samenwerking met NLS.

In de zaal met veel publiek werd de verjaardag zo een groot feest!

 

 

 


 

 

OPEN AVOND NLS KLAASWAAL


Instrumenten proberen op de Open Avond van NLS

Op vrijdag 4 april is er een open avond bij muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal.

Heb je altijd al een instrument willen proberen uit een harmonieorkest? Grijp dan je kans en kom naar het NLS-gebouw aan de Jaap Kosterstraat 4. Van 19.00 tot 21.00 uur staan de docenten en leerlingen voor je klaar.

B4 (Beginnende Blazers en Beats Band) laat horen dat je na een paar muzieklessen al met elkaar een orkest kan vormen. De wat meer gevorderde leerlingen in het leerlingenorkest laten horen hoe klinkt als je al wat langer les hebt.
Ook het Hoeksche Waards accordeonorkest, onderdeel van NLS, is die avond aanwezig. Docent en leerlingen maken je wegwijs op het accordeon.
Iedereen is welkom. Jong en oud. Ook 'herintreders' kunnen proberen of ze nog op 'hun' instrument kunnen spelen. Of wil je de blokfluit proberen? Alles is mogelijk.
 

 

 FAMILIECONCERT NLS KLAASWAAL 'DE NOTENKRAKER'
 

'De Notenkraker' is de titel van het familieconcert van de muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal, dat op zondag 6 april a.s. wordt uitgevoerd. Het belooft een feestelijke middag te worden, want er zijn meer mensen bij NLS die honderd jaar worden en daar hoort een speciaal cadeau bij…..!

Bij de muziek die ten gehore wordt gebracht door de leden van B4, het leerlingen- en het jeugdorkest van NLS hoort een verhaal, dat verteld zal worden door Dagmar Pegels-Duine.
De orkesten staan onder leiding van de dirigenten Anne Groenewege en Pieter Koster.
Ook deze keer werken leerlingen van OBS De Blieken mee aan dit NLS-familieconcert.

Het concert wordt gehouden in sportzaal De Bongerd, ingang via het NLS-gebouw aan de
Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal. Het familieconcert, dat ca. 40 minuten duurt, is bedoeld voor kinderen t/m 10 jaar, maar jong en oud zijn van harte welkom de voorstelling bij te wonen.
Aanvang: 14.00 uur, toegang en parkeren gratis.

 

 

 


 

'De Notenkraker' is de titel van het familieconcert van de muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal, dat op zondag 6 april a.s. wordt uitgevoerd. Het belooft een feestelijke middag te worden, want er zijn meer mensen bij NLS die honderd jaar worden en daar hoort een speciaal cadeau bij…..!

Bij de muziek die ten gehore wordt gebracht door de leden van B4, het leerlingen- en het jeugdorkest van NLS hoort een verhaal, dat verteld zal worden door Dagmar Pegels-Duine.
De orkesten staan onder leiding van de dirigenten Anne Groenewege en Pieter Koster.
Ook deze keer werken leerlingen van OBS De Blieken mee aan dit NLS- amilieconcert.

Het concert wordt gehouden in sportzaal De Bongerd, ingang via het NLS-gebouw aan de
Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal. Het familieconcert, dat ca. 40 minuten duurt, is bedoeld voor kinderen t/m 10 jaar, maar jong en oud zijn van harte welkom de voorstelling bij te wonen.
Aanvang: 14.00 uur, toegang en parkeren gratis.
 

 

START NIEUWE BLOKFLUITGROEP

Op woensdag 26 februari 2014 starten we met een nieuwe blokfluitgroep voor kinderen vanaf 6 jaar.

De blokfluitlessen worden gegeven op woensdagmiddag van 17.00-17.45 uur in het muziekgebouw aan de Jaap Kosterstraat 4. Wil je je aanmelden? Stuur dan een e-mail naar opleidingen@nlsklaaswaal.nl .

Heb je al eerder muzieklessen gevolgd of ben je 8 jaar of ouder? Ook dan ben je van harte welkom bij NLS. Na een paar muzieklessen kun je al gaan meespelen in B4 (Beginnende Blazers en Beats Band). Meer informatie over de (blokfluit)lessen en B4  of stuur een e-mail naar opleidingen@nlsklaaswaal.nl .
 

 

GOEDE START JUBILEUMJAAR NLS KLAASWAAL


Op 1 februari 2014, de datum waarop Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal precies 100 jaar bestaat, werd het startsein gegeven aan de jubileumactiviteiten met een prachtig concert door het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest met dirigent Michael Engelbrecht.

Het bijzondere programma bevatte o.a. een wereldpremière van een compositie van de bij het concert aanwezige Nederlandse componist Harrie Janssen en een optreden van een solist uit de NLS-kweekvijver, Marijn Migchielsen, op bastrombone. Hermien Schippers-de Jong zette het publiek met haar presentatie op het goede spoor, zij gaf een beeldende uitleg bij alle muziekwerken.

Burgemeester Luteijn en wethouder Riedijk van de Gemeente Cromstrijen overhandigden een cheque en een oorkonde, behorende bij het 100-jarig jubileum van de vereniging. Van de overkoepelende muziekfederatie KNMO ontving NLS een gouden jubileumpenning.

Aan de heer Leen Mosterdijk, oud-voorzitter en erelid van NLS, werd de eerste DVD uitgereikt, die speciaal voor het jubileumjaar wordt uitgebracht. De DVD, die door Gerard van der Vlies in de afgelopen 3 jaren is samengesteld, bevat o.a. historische beelden van NLS uit het archief van oud-dirigent Dirk Koster. Via jubileum@nlsklaaswaal  is deze dubbel-CD te verkrijgen à € 15,--.

Na afloop van het concert waren dirigent, componist, muzikanten en publiek, waaronder veel oud-leden, het roerend met elkaar eens: de start van het 100-jarig jubileum was geweldig!


Inlichtingen: info@nlsklaaswaal.nl

Een bijzonder geslaagd jubileumconcert van NLS Klaaswaal ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan met de solist Marijn Migchielsen, afkomstig uit de muziekopleiding van NLS, op bastrombone.
 

 

NIEUWJAARSCONCERT NLS KLAASWAAL


Zondagmiddag 12 januari vanaf 14.00 uur zullen alle orkesten van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal acte de présence geven tijdens het Nieuwjaarsconcert in een gezellig aangeklede Sportzaal 'De Bongerd' te Klaaswaal.

Na een gezamenlijke nieuwjaarstoost zullen korte optredens volgen van het Accordeon A-orkest o.l.v. Anny van Wanrooy en het Accordeon B-orkest o.l.v. Paula van Wanrooy.
Pieter Koster heeft de leiding over de Blazersklas B4, het Leerlingenorkest en het Jeugdorkest, terwijl Michael Engelbrecht het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest zal dirigeren.

Een beter begin van het muzikale nieuwe jaar kan men zich niet wensen. Dit Nieuwjaarsconcert is de start van vele jubileumactiviteiten in 2014, NLS bestaat 100 jaar.

Aanvang: 14.00 uur, entree vanaf 13.30 uur, toegang (via NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal) en parkeren zijn gratis.
 

 

JUBILEUMCONCERT 100 JAAR NLS KLAASWAAL


Zaterdag 1 februari 1914 is Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal opgericht. In het komende jaar worden vele jubileumactiviteiten georganiseerd; de eerste activiteit is een jubileumconcert op zaterdag 1 februari 2014, dat gegeven wordt door het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest met dirigent Michael Engelbrecht.

Tijdens het jubileumconcert zal de wereldpremière plaatsvinden van de compositie 'Atlas of Remote Islands' van de Nederlandse componist Harrie Janssen. In opdracht van NLS heeft Harrie Janssen dit, voor alle geledingen van het orkest uitdagende, werk geschreven. De compositie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de jonge Duitse schrijfster Judith Schalansky. De componist is tijdens het jubileumconcert bij de première aanwezig.

Tevens zal Marijn Migchielsen, oud-lid van NLS, soleren in een tromboneconcert van Derek Bourgeois. Marijn Migchielsen (1991) studeert bastrombone bij Ben van Dijk aan het Conservatorium van Amsterdam; hij zal in juni 2014 afstuderen.

De film '100 jaar NLS' van de hand van Gerard van der Vlies zal tijdens dit jubileumconcert officieel overhandigd worden. De presentatie wordt verzorgd door Hermien Schippers-de Jong.
Na afloop van het concert wordt het publiek van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje om informeel het jubileumjaar in te luiden.

Het jubileumconcert vindt plaats in Sportzaal De Bongerd te Klaaswaal, toegang (via NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4) is gratis. Bezoekers van het concert wordt echter wel verzocht zich uiterlijk 26 januari a.s. aan te melden via jubileum@nlsklaaswaal.nl  of telefonisch 0186-574806.
Aanvang 20.15 uur, zaal open vanaf 19.45 uur.

Bekijk de jubileumbrochure


 

 

Persberichten van 2013


JUBILARISSEN VAN 2013

 Dinsdag 17 december zijn 4 jubilarissen gehuldigd, tesamen goed voor 215 jaren bij Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal.
Van links naar rechts:
Inge van der Vlies (40 jaar lid), Nelleke Stolk (50 jaar lid), Dirk Hoek (60 jaar lid) en Leen Mosterdijk (65 jaar lid).

Dirk Hoek en Leen Mosterdijk zijn beide oud-voorzitters van NLS en hebben tijdens hun lidmaatschap vele hoogtepunten met NLS meegemaakt.

Bestuur en leden van NLS waarderen de inzet en de inspanningen voor de vereniging van alle jubilarissen; zonder hun grote bijdrage als vrijwilliger
zou NLS geen 100-jarig jubileum in 2014 kunnen vieren.

 

 

 

 

 

 

 

 

KERSTCONCERT 'EUPHONIA' EN NLS KLAASWAAL


Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal en het Hoeksche Waards Operakoor 'Euphonia' verzorgen gezamenlijk een bijzonder Kerstconcert in de Lambertuskerk te Strijen.

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest en het Hoeksche Waards Operakoor 'Euphonia' verzorgen vrijdag 20 december een bijzonder kerstconcert. In een sfeervolle ambiance genieten bezoekers van mooie, aan Kerstmis gerelateerde muziek door koor en orkest. Een prachtig begin van het kerstweekend!

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal, onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht, brengt o.a. werken van Richard Strauss, Johan de Meij en Leroy Andersen.

Het Hoeksche Waards Operakoor 'Euphonia' met dirigente Jûraté Haasdijk gebruikt de prachtige akoestiek in de kerk voor werken van Johann v. Herbeck, Charles Gounod en G.F. Händel. 'Euphonia' wordt bij deze werken begeleid door pianiste Kamelia Miladinova, soliste is Mirjan Lotanloi. Het publiek zal ook uitgenodigd worden tot samenzang bij diverse traditionele kerstliederen. De presentatie is in handen van Bob Wiggers.

Dit unieke kerstconcert vindt plaats op vrijdag 20 december 2013 om 20.00 uur in de Lambertuskerk, Kerkstraat 48 te Strijen. De deuren van de kerk gaan om 19.30 uur open.

Toegangskaarten à € 12,50, CJP/65+ € 10,00 zijn vooraf telefonisch te reserveren via 0186-571924 of 06-43651278.

 

 

 

 'DE SNEEUWMAN' DOOR JEUGDORKEST NLS KLAASWAAL

  Zaterdag 21 december a.s. verzorgt het Jeugdorkest van NLS Klaaswaal met hun dirigent Pieter Koster een familieconcert,

  waarbij uitgevoerd zal worden de prachtige muziek uit de film 'De Sneeuwman'.

  Het verhaal tijdens dit concert wordt verteld door Hermien Schippers, compleet met beelden uit het prentenboek van Raymond Briggs.

  Dit familieconcert vindt plaats in het muziekgebouw van NLS, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal. Aanvang 16.00 uur; toegang is gratis.

  U kunt plaatsen reserveren via jeugd@nlsklaaswaal.nl.

 

 

 

 

 

 

 

Met droefenis hebben wij kennis genomen van het overlijden van mevrouw

                  J.P.M. (Joop) van Wersch - Westra

echtgenote van de voorzitter van onze muziekvereniging.

Wij wensen Aureel en zijn naasten alle kracht en sterkte toe
in dit voor hen grote verlies.

Bestuur, leden, dirigenten en docenten van de muziekvereniging
Na Lang Streven Klaaswaal
Bestuur van de Jaap Vos Stichting van de muziekvereniging Na Lang Streven

Klaaswaal, september 2013

 

DIRIGENT NLS KLAASWAAL WINT INTERNATIONAAL CONCOURS
 
Michael Engelbrecht (34),

vanaf 2009 dirigent van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal, heeft afgelopen weekend in Budapest deelgenomen aan een internationale masterclass en het dirigentenconcours gewonnen.

De 15 dirigenten uit o.a. Canada, Amerika, Argentinië, Duitland, Oostenrijk, China, Zuid-Korea, Hongarije en Nederland hebben allen het professionele MÁV Symphony Orchestra gedirigeerd.

De NLS-dirigent is bij alle repetities en concerten als beste verkozen en heeft na het concours dit symfonieorkest mogen dirigeren tijdens een uitverkocht slotconcert in het Hongaars Nationaal Museum.

Na de uitvoering van de 4e symfonie van Tchaikovsky nam Michael Engelbrecht de felicitaties van professor Ilona Meskó en het orkest in ontvangst.

NLS Klaaswaal is bijzonder trots op deze internationale prestatie van hun dirigent.


foto: Michael Engelbrecht in actie tijdens de 4e symfonie van Tchaikovsky een internationaal concours in Budapest


2 september 2013

 

 

 

 

START BLOKFLUIT-/MUZIEKLESSEN NLS


Per 18 september 2013 start Muziekvereniging Na Lang Streven in Klaaswaal een nieuwe blokfluitgroep voor kinderen vanaf 6 jaar. De blokfluitlessen worden gegeven op woensdag van 17.00-17.45 uur in het muziekgebouw aan de Jaap Kosterstraat 4.

Wie al eens muzieklessen gevolgd heeft, 8 jaar of ouder is en graag een instrument wil bespelen, is ook van harte welkom bij NLS.

Na een paar muzieklessen kun je al gaan meespelen in B4 (Beginnende Blazers en Beats Band). Meer informatie over deze B4 kun je vinden op www.NLSklaaswaal.nl/opleidingen/B4.

Wil je over beide opleidingen meer weten of je aanmelden? Stuur dan een berichtje naar opleidingen@NLSklaaswaal.nl  of bel 06 52 12 51 37.
 

 

MUSICMIX BIJ NLS KLAASWAAL
Vrijdag 5 juli 2013a.s. is er als afsluiting van het opleidingsjaar een MusicMix, gevarieerde optredens van, voor en door leerlingen van NLS. Docenten en leerlingen zijn al weken druk met de voorbereidingen en het samenspelen in de sfeer van kastelen en spookjes.
De blokfluitleerlingen treden op en sommigen ontvangen hun blokfluitdiploma; zij mogen na de zomervakantie overgaan op een ander instrument.
Een aantal leerlingen van NLS heeft muziekexamen gedaan; tijdens de MusicMix zullen zij hun diploma ontvangen.
Ook zullen de 2 B4's (Beginnende Blazers en Beats Band) van NLS optreden. Eén groep is in april jl. gestart met muzieklessen en speelt sinds die tijd pas samen.

De MusicMix start om 19.00uur in het Muziekgebouw van NLS, Jaap Kosterstraat 4, de toegang is gratis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NLS KLAASWAAL - OPEN AIR

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest en het Jeugdorkest van NLS Klaaswaal sluiten samen het seizoen af met een buitenconcert op dinsdagavond 9 juli 2013  a.s. Beide orkesten zullen apart, maar ook samen populaire muziek laten horen.

Het Open Air-concert begint om 20.00 uur op het speelveld bij de Burg. Korstanjestraat/hoek Paardebloemstraat. Bij slechte weersomstandigheden is het concert in het NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal. De toegang is in beide gevallen gratis. Neemt u zelf een stoeltje mee? NLS zorgt voor iets te drinken en wat lekkers erbij.
 

 

DIRIGENT JEUGDORKEST NLS KLAASWAAL GESLAAGD

Pieter Koster, dirigent van het jeugdorkest van NLS Klaaswaal is geslaagd voor het bachelor dirigentenexamen HaFaBra. De examenjury heeft hem hiervoor met een 8 beloond, wat een geweldige prestatie mag worden genoemd. Tijdens het examenconcert heeft hij de Brassband Rijnmond gedirigeerd; diverse composities waren door Pieter zelf gearrangeerd.

Het jeugdorkest van NLS Klaaswaal staat vanaf voorjaar 2010 onder leiding van de trompettist, die zich nu ook officieel dirigent mag noemen. Pieter Koster zal nu de master-opleiding HaFaBra gaan volgen.


 

KOFFIECONCERT LEERLINGEN NLS KLAASWAAL

Zondag 26 mei 2013 a.s. verzorgen leerlingen van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal een koffieconcert. U kunt luisteren naar leerlingen op klarinet, saxofoon en fagot.

Tevens zullen de leerlingen van blazersklas B4 een optreden verzorgen. De B4, Beginnende Blazers en Beats Band waarmee NLS vorig jaar is gestart, is een groep leerlingen die pas kort een instrument leren bespelen. Zo wordt vanaf het begin kennis gemaakt met het samenspelen. De ervaring die hiermee wordt opgedaan is niet alleen van belang voor het leren muziek maken, maar evengoed bij de sociale vorming van de kinderen.
Wat normaal is tijdens het samenspelen, tegelijk inzetten en stoppen, naar elkaar luisteren, op je beurt wachten, rekening houden met elkaar, heeft positieve effecten op het dagelijks leven.

Het koffieconcert vindt plaats om 11.00 uur in het muziekgebouw van NLS, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal; toegang en parkeren zijn gratis.

 

 

FAMILIECONCERT NLS KLAASWAAL

Zondag 21 april 2013 a.s. om 14.00 uur vindt het familieconcert 'Het geheim van F.' van muziekvereniging NLS Klaaswaal plaats.

'F. maakt kennis met een wonderbaarlijk wezen. Deze neemt F. mee in zijn wereld, waar zij een vreemd avontuur beleven. Wie is F. en wat is het geheim?'

Het zal u duidelijk worden wanneer u het familieconcert bezoekt. Het is een prachtig verhaal bij de muziek die ten gehore wordt gebracht door het Jeugdorkest van NLS en het allerjongste orkest, B4. Tevens werken leerlingen van OBS De Blieken uit Klaaswaal aan dit familieconcert mee.

Het concert wordt gegeven in Sportzaal De Bongerd, Klaverbladstraat te Klaaswaal

Toegang en parkeren zijn  gratis.

 

VRJRSWND: CONCERT KLAASWAALS  SYMFONISCH BLAASORKEST NLS KLAASWAAL

Op zaterdag 23 maart 2013 a.s. vindt VRJRSWND plaats, een concert van twee 'wind orchestras', het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal en het Noviomagum Wind Orchestra uit Nijmegen. Een 'wind orchestra' is een orkest bestaande uit verschillende houten en koperen blaasinstrumenten, aangevuld met slagwerk.

Het Noviomagum Wind Orchestra met dirigent Lex Bergink voert tijdens VRJRSWND uit:
-Symphonic Overture van James Barnes,
-delen uit Symphony no. 3 van Alfred Reed,
-Lincolnshire Posy van Percy Grainger en
-East Coast Pictures van Nigel Hess.

Dirigent Michael Engelbrecht brengt met het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest naast 'La Boutique Fantasque' van Rossini - een muzikaal verhaal over bijzondere poppen in een speelgoedwinkel - een selectie van hoogtepunten uit de musicals Les Miserables en Miss Saigon.

De concertlocatie is als vanouds sportzaal 'De Bongerd', Klaverbladstraat 4 te Klaaswaal.
Aanvang VRJRSWND is 20.00 uur, zaal open 19.30 uur, toegang: € 12.50, CJP/65+ € 10,--.

Kaarten kunt u bestellen via info@nlsklaaswaal.nl

 

INSTRUMENTENPARADE

Op 8 maart a.s. organiseert NLS een instrumentenparade. Dan zijn alle beschikbare instrumenten uitgestald om uit te proberen.

Leden van het jeugdorkest zijn aanwezig om iedereen te helpen met het proberen van de instrumenten. Daarnaast wordt ook informatie gegeven over het bespelen van een instrument bij onze muziekvereniging. U bent van harte welkom vanaf 18.00 uur in het NLS-gebouw.

Als je op een instrument start kun je na een paar weken privéles al meespelen in B4. B4, Beginnende Blazers en Beats Band, bestaat nu uit ca. 13 leerlingen die in september op een ander instrument dan blokfluit zijn overgestapt. Zij hebben al meerdere optredens verzorgd tijdens de koffieconcerten en het laatste nieuwjaarsconcert.

Meer informatie over B4 is te vinden onder  B4 (blazersklas)

Iedereen is van harte welkom op 8 maart a.s. Jong en oud!!
Wil je hierover meer weten? Bel dan  naar Nelleke Stolk: 06 52 12 51 37 of stuur een mail naar opleidingen@nlsklaaswaal.nl 

 


 ROMMELMARKT NLS KLAASWAAL

Op zaterdag 16 maart 2013 a.s. van 9.00 tot 15.00 uur is er een rommelmarkt in het NLS-gebouw.

Ben je alvast begonnen met de voorjaarsschoonmaak/opruiming en heb je nog goede en verkoopbare spullen waar je vanaf wilt? Zet deze van 23 februari t/m 15 maart in de oud-papiercontainer van NLS naast het muziekgebouw, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal. De container is gesloten zaterdags van 16.00 uur tot maandagochtend.

Ben je niet in staat om zelf je spullen te brengen, bel dan (0186) 603967 of mail nlsrommelmarkt@gmail.com . Onverkoopbare spullen, computerbeeldschermen, matrassen en koelkasten worden niet ingenomen.
De opbrengst van de rommelmarkt komt ten goede van de gehele muziekvereniging.


 

Persberichten van 2012

NIEUWJAARSCONCERT NLS KLAASWAAL

Zondagmiddag 13 januari a.s. zullen alle orkesten van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal acte de présence geven tijdens het Nieuwjaarsconcert in een gezellig aangeklede Sportzaal 'De Bongerd' te Klaaswaal.

De veelal jeugdige leerlingen van de gehele muziekvereniging, die spelen in de Blazersklas B4 met dirigent Anne Groenewege, of in het Hoeksche Waards Accordeon B-orkest met Paula van Wanrooy, of bij de Blokfluiters met hun Ymke de Kater, of in het Jeugdorkest o.l.v. Pieter Koster zien al weken uit naar dit concert. De optredens van de (jeugd)orkesten worden afgewisseld door spetterende optredens van het Hoeksche Waards Accordeon A-orkest met dirigent Anny van Wanrooy en het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest met Michael Engelbrecht aan het roer.

Een beter begin van het muzikale nieuwe jaar kan men zich niet wensen. Dit Nieuwjaarsconcert is de start van vele activiteiten in 2013, die al aangegeven zijn op de gevel van het prachtig gerenoveerde NLS-gebouw aan de Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal.

Aanvang: 14.00 uur, entree vanaf 13.30 uur, toegang (via NLS-gebouw) is gratis.
 

JUBILARISSEN

 'Dinsdag 18 december jl. zijn twee jubilarissen gehuldigd bij Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal.
Links staat Rinus van der Stoep (trompet), hij is gehuldigd voor 60 jaar lidmaatschap, rechts staat Jack Koster (trombone), met de versierselen
voor het behalen van 50 jaar lidmaatschap; Jack is een lid van de beroemde Koster-muziekfamilie.

Beide heren zijn trouwe muzikanten, en zij zijn ook als vrijwilliger bijzonder actief voor de vereniging. Zonder deze mannen
zou het gerenoveerde NLS-gebouw er lang niet zo prachtig uitzien dan nu hetgeval is.'

 

 

 

 

 


 

'BLAZEN IN DE BEURS'

Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal met dirigent Michael Engelbrecht.
In het kader van 'Blazen in de Beurs' verzorgde NLS zondag 9 december jl. een prachtig concert in de goed gevulde Beurs van Berlage te Amsterdam.
Het publiek was afkomstig uit de Hoeksche Waard en omstreken, maar ook uit 'de grote stad' en werd getrakteerd op Capriccio Espagnol van Rimsky-Korsakov, Divertimento van Bernstein en 'For Natalie' uit de 3e symfonie van Barnes. Het werd een concert, deze unieke concertzaal meer dan waardig.

 

 

 

 

 

'BLAZEN IN DE BEURS'
concert NLS Klaaswaal en NEOS Brass
 zondag 9 december 2012

Op zondag 9 december a.s. speelt het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van Muziekvereniging NLS Klaaswaal in de Beurs van Berlage te Amsterdam in het kader van het programma 'Blazen in de Beurs'. Het KSB zal één deel van het concert verzorgen, het professionele koperensemble 'NEOS Brass' is verantwoordelijk voor het andere deel.

Het is een grote eer, dat NLS een concert kan verzorgen in een dergelijke locatie en en met een kwalitatief hoogstaand ensemble als 'NEOS Brass'. De Effectenbeurszaal, waar het concert zich zal afspelen, is bovendien een prachtige concertzaal met een rijke historie.

NEOS Brass is een koperensemble, dat is opgericht in 2007 (zie ook www.neosbrass.nl ). Het bestaat uit een twintigtal jonge professionele musici, die als vaste muzikant of als freelancer spelen bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Radio-orkesten, het Residentieorkest, Holland Symfonia, het Nederlands Philharmonisch Orkest en de Marinierskapel. Samen bundelen zij hun krachten om op hoog niveau het bijzondere repertoire voor Koperensemble te promoten. Het ensemble heeft meerdere bezettingen, maar bestaat altijd uit de koperblazers en slagwerkers uit een symfonieorkest. Onlangs is er een CD uitgekomen, 'Wagner for Brass', via de site van dit ensemble is deze CD te bestellen.

Het programma van het KSB o.l.v. Michael Engelbrecht is als volgt.
-  Capriccio Espagnol -  Nikolai Rimsky-Korsakov
-  'For Natalie'-  James Barnes
-  Divertimento -  Leonard Bernstein

NEOS Brass speelt o.l.v. Jasper de Waal de volgende werken.

-  Die Meistersinger von nürnberg - Richard Wagner
-  Eine Sonate für das Album von Frau Mathilde Wesendonck -  Richard Wagner
-  Lohengrin -  Richard Wagner
-  Concerto for Tuba (solist David Kutz) -  Jorge Salgueiro
-  Ragtimes & Habaneras - Hans Werner Henze

Kaarten voor dit bijzondere concert kosten € 17,50/€ 15,00 65+/CJP en zijn te bestellen via Anita den Boer, tel. 0186-571924 of blazenindebeurs@nlsklaaswaal.nl ). Vanuit Klaaswaal rijden op die dag bussen naar Amsterdam voor leden en belangstellenden, vertrek vanaf Klaaswaal 10.00 uur, aanvang concert 14.15 uur, aanvang terugreis 17.15 uur (kosten € 15,00 p.p.). Aanmelden kan ook via bovengenoemd telefoonnummer en e-mailadres.

Voor meer informatie:
Anita den Boer, telefoon 0186-571924
 

'NLS CLASSIC' MET HET KLAASWAALS SYMFONISCH BLAASORKEST

Zaterdag 10 november a.s. zal om 20.15 uur het concert aanvangen, 'NLS Classic',  in Sportzaal  'De Bongerd' Jaap Kosterstraat te Klaaswaal.

Dirigent Michael Engelbrecht heeft een uitdagend programma ingestudeerd met de muzikanten van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal. Van de componist Rimsky-Korsakov wordt het prachtige 'Capriccio Espagnol'  uitgevoerd, een heerlijk luisterwerk met opzwepende tempo's en lyrische melodieën. Van Leonard Bernstein wordt het complete ' Divertimento'  uitgevoerd, een werk geinspireerd op het Boston Philharmonic Orchestra.
'For Natalie', het gedragen deel van de 3e symfonie van James Barnes, is het tussenliggende werk met prachtige duetten, waarin alle instrumenten van het orkest aan bod komen.

Het concert wordt geopend door de bekende cellist, Marien van Staalen. Hij was tot voor kort solo-cellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en hij wordt begeleid tijdens het 'Concert voor cello en blaasorkest'  (1980) van Friedrich Gulda door een ensemble van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest. Dit ensemble staat eveneens onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht.
Een must voor de muziekliefhebber, en een genot om naar te luisteren voor een ieder die 'NLS Classic'  kan bijwonen.

Zaterdag 10 november 2012, aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur.
Sportzaal 'De Bongerd' Klaverbladstraat 4 te Klaaswaal
Toegangsprijs: €12,50, CJP/65+ €10,--. Kaarten verkrijgbaar via info@nlsklaaswaal.nl  of telefonisch 0186-571924.
 

 

 MARIEN VAN STAALEN BIJ KLAASWAALS SYMFONISCH BLAASORKEST

Marien van Staalen, tot voor kort eerste solocellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zal optreden bij het concert 'NLS Classic' van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal op zaterdag 10 november a.s.

Tijdens dit concert zal Marien van Staalen het 'Concert voor cello en blaasorkest' uitvoeren van de Oostenrijkse componist Friedrich Gulda. In dit in 1980 gecomponeerde werk komt de voorliefde van Gulda - van oorsprong pianist -  voor de jazzmuziek duidelijk naar voren, maar ook andere volkse invloeden komen subliem tot uitdrukking.

Marien van Staalen studeerde cello aan het Conservatorium van Amsterdam, maar ook een parallel lopende rechtenstudie sloot hij af met het doctoraal examen. Hij was lange tijd eerste solocellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en is verbonden geweest aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam. Op dit moment is hij werkzaam als freelance cellist en dirigent.

De solist wordt begeleidt door een ensemble van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest, dat onder leiding staat van dirigent Michael Engelbrecht. Het orkest zal tijdens 'NLS Classic' verder werken ten gehore brengen van o.a. Bernstein en Rimsky-Korsakov.

Zaterdag 10 november 2012, aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur.
Sportzaal 'De Bongerd', Klaverbladstraat 4 te Klaaswaal
Toegangsprijs: € 12,50, CJP/65+ Eur 10,--. Kaarten verkrijgbaar via info@nlsklaaswaal.nl of telefonisch 0186-571924

 
 Marien van Staalen (1947) studeerde cello bij Jean Decroos, continuo bij Ton Koopman en orkestdirectie bij Joop van Zon aan het Conservatorium van Amsterdam. In aansluiting  hierop volgde hij privélessen bij de dirigenten Kirill Kondrasjin en David Zinman.

Een parallel lopende rechtenstudie sloot hij af met het doctoraal examen. 

Van Staalen dirigeerde het Nederlands Studenten Kamerorkest en het Utrechtsch Studenten Concert. Voor de Rotterdamse Kunststichting leidde hij een groot aantal producties van hedendaagse muziek.

Marien van Staalen was lange tijd eerste solocellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en is verbonden geweest aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam.
 

Op dit moment is hij werkzaam als freelance cellist en dirigent. Met de Belgische pianist Jozef de Beenhouwer vormt hij een vast duo. Samen met hem richtte hij het Robert Schumann Trio op.

Van 1996 tot 2004 was Van Staalen dirigent en artistiek leider van het kamerorkest Concerto Rotterdam. Sinds 2005 dirigeert hij het Autunno Ensemble. Van Staalen vervult gastdirecties in binnen- en buitenland. Met regelmaat staat hij voor Het Zeeuws Orkest.

Marien van Staalen maakte als cellist en als dirigent een groot aantal CD-opnamen. Leon Orthel en Jacob ter Veldhuis droegen celloconcerten aan hem op; een concert van Robin de Raaff brengt hij binnenkort in première.
Met zijn dochter, de violiste Lenneke van Staalen, en de tablaspeler Heiko Dijker vormt Marien van Staalen het Kailash Ensemble, dat zich toelegt op de raakvlakken tussen Westerse en Noord-Indiase klassieke muziek

 


NLS KLAASWAAL VERRAST IN EEUWFEEST MET NIEUW MUZIEKWERK EN MUSICAL

Door Sieka Romeijn-Hedmann

KLAASWAAL - Dat Muziekvereniging NLS Klaaswaal bij leden diep geworteld is bleek tijdens de Muziekmarathon op 5 en 6 oktober in het NLS gebouw. In de opmaat naar de activiteiten van het 100-jarig bestaan van de vereniging werden oud-leden van NLS uitgenodigd aan de marathon deel te nemen in een speciaal voor dit doel te vormen reünie-orkest. Ruim dertig belangstellende oud-leden uit diverse hoeken van Nederland meldden zich aan en bliezen vol enthousiasme onder leiding van oud-NLS dirigent Arie Stolk hun partij. De leeftijden van de oud-leden vervaagden en de clubliefde bloeide weer als vanouds.

'Het was één groot muzikaal feest', vat voorzitter Aureel van Wersch de marathon samen. In de marathon werd 100 kwartier muziek gemaakt door alle orkesten van NLS, diverse ensembles en solisten.

Niet alleen de muzikanten waren gedreven de marathon tot een succes te maken. Dat was ook het talrijke publiek; het was een stimulans voor de muzikanten en zorgde bovendien voor een feestelijke sfeer.

De Muziekmarathon bracht een bedrag van ruim €euro;7.000 op. 'Dat komt ons goed van pas, want voor onze plannen in het jubileumjaar is ook aardig wat geld nodig', aldus Van Wersch. NLS Klaaswaal is op 1 februari 1914 opgericht. 'Het aardige is dat 1 februari 2014 op een zaterdag valt. Dat betekent dat wij ons officiéle jubileumconcert ook 100 jaar na de oprichting kunnen geven.'

De start van het jubileumjaar 2014 is het traditionele nieuwjaarsconcert. 'Geen officieel gedeelte, want dat zal  tijdens het jubileumconcert op 1 februari plaats vinden. We willen dat wel enigszins beperken.

Waar het ons als muziekvereniging om gaat is het maken van muziek en anderen daarin te laten delen. Vandaar ook ons motto 'Samen muziek beleven'. Samen musiceren is bijzonder plezierig, maar anderen daarin te betrekken is ook erg leuk.' NLS Klaaswaal heeft componist Harrie Janssen opdracht gegeven een compositie te schrijven. Dat muziekwerk zal voor de eerste keer op het jubileumconcert gespeeld worden. 'We hebben er hoge verwachtingen van', geeft Van Wersch aan.'

De afspraak is dat de componist het stuk uiterlijk 1 september volgend jaar oplevert, want we hebben wel enige tijd nodig om het samen met onze dirigent Michael Engelbracht in te studeren.' Dit werk zal ook gespeeld worden in de serie Verrassende Ontmoetingen voor topblaasorkesten in Tilburg of Eindhoven waaraan NLS Klaaswaal zal deelnemen.

Bestuur en leden van NLS staan voor een drukke tijd. In het najaar van het jubileumjaar staat de uitvoering van een musical op het programma. Daarover zijn inmiddels gesprekken met een tekstschrijver gevoerd. Het jubileumjaar wordt in december afgesloten met een groot feest voor leden en oud-leden. Met zo'n ambitieus programma valt er voor het bestuur heel wat te regelen. 'Als je alleen al ziet wat de Muziekmarathon aan voorbereiding kost, en die is nog relatief eenvoudig. Maar als het een mooi feest wordt en iedereen heel blij en tevreden is, dan ervaar je dat alle inspanningen ook een mooi resultaat opleveren. Daar gaat het uiteindelijk om.'

Maand van muziekinstrumenten.

Onderdeel van het jubileumprogramma in 2014 is de spot richten op een bepaald instrument dat door leden van NLS Klaaswaal wordt bespeeld. 'Dus de maand van de klarinet of de maand van de trompet', licht voorzitter Van Wersch toe. 'Zwaar koper, trompetten, hoorns, dubbelriet-instrumenten als fagot en klarinet, slagwerk maar ook de accordeon. Ook deze activiteit krijgt de komende periode vorm.'
 

 

 

MUZIEKMARATHON NLS GROOT SUCCES

De door Muziekvereniging NLS Klaaswaal gehouden Muziekmarathon is afgelopen weekend een groot succes gebleken. In totaal meer dan 200 muzikanten van jong tot oud, waaronder leden, oud-leden, en diverse belangstellenden van buiten de vereniging, hebben gedurende 25 uur non-stop gemusiceerd met als doel geld bijeen te brengen voor de jubileumactiviteiten in 2014, wanneer de vereniging 100 jaar zal bestaan.

 Vanaf vrijdag 16.00 uur t/m zaterdag 17.00 uur heeft het publiek 100 kwartier kunnen genieten van optredens van de accordeonorkesten, het jeugdorkest, het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest, de beginnende en gevorderde blokfluitleerlingen, maar ook van diverse blues- en popbands, klassieke ensembles, van zang en gelegenheidsduo's en trio's. Het optreden van het reünieorkest, speciaal voor deze gelegenheid bij elkaar gekomen, bracht met meer dan 30 oud-leden en onder leiding van oud-dirigent Arie Stolk een spetterend concert.

Na het laatste optreden zaterdag van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest kon dirigent Michael Engelbrecht het dirigeerstokje om even over 17.00 uur neerleggen. Een muzikale inspanning van formaat is door NLS volbracht en de opbrengst bedraagt het formidabele bedrag van € 7.000,--.

 

 

 MUZIEKMARATHON MET REÜNIE-ORKEST NLS KLAASWAAL


In de voorbereidingen van de Muziekmarathon van NLS Klaaswaal, die gehouden wordt op 5 en 6 oktober a.s. in het Muziekgebouw van NLS, is een spontaan initiatief ontstaan tot het samenstellen van een reünie-orkest, om op deze manier extra financiele ondersteuning te verkrijgen voor de activiteiten in 2014, het jubileumjaar van NLS, waarin de vereniging 100 jaar zal bestaan.

In dit reünie-orkest nemen oud-leden van NLS deel, waarvan sommigen al 10 jaar of langer geen lid meer zijn. Bovendien wonen deze muzikanten verspreid over het hele land en het buitenland. In de afgelopen twee weken zijn diverse oud-leden weer gaan studeren op hun eigen instrument, of op een leeninstrument van NLS.
Oud-NLS-dirigent Arie Stolk is gaarne bereid gevonden leiding te geven aan dit reünie-orkest, dat op dit moment meer dan 30 leden heeft. De bedoeling is dat dit initiatief vervolg krijgt tijdens een van de jubileumactiviteiten in 2014.

Het resultaat van alle inspanningen zal te beluisteren zijn op zaterdagmiddag 6 oktober a.s. in het NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal. Tijdens de Muziekmarathon, die plaatsvindt van 5 oktober 16.00 uur t/m 6 oktober 17.00 uur wordt 100 kwartier muziek gemaakt door alle orkesten van NLS, diverse ensembles en solisten. De opbrengst is voor 100 jaar NLS in 2014, de inloop is dag en nacht vrij, gratis parkeren op het Dirk Kosterplein.

Voor informatie en aanmelden reünie-orkest:
 

LAMPIONNENOPTOCHT KLAASWAAL

Zaterdag 15 september a.s. vindt de jaarlijkse lampionnenoptocht plaats in Klaaswaal.
De leden van de muziekverenigingen 'Prinses Juliana' en 'Na Lang Streven' zullen de optocht muzikaal omlijsten. Vanaf 19.45 uur verzamelen en om 20.00 uur wordt gestart vanaf de parkeerplaats bij het NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal. Deelnemers moeten zelf voor een lampion zorgen.
 

 

MUZIEKMARATHON NLS KLAASWAAL

Muziekvereniging Na Lang Streven te Klaaswaal zal in het jaar 2014 het jubileum 100 jaar NLS vieren. Ter financiele ondersteuning van de jubileumactiviteiten wordt op 5 en 6 oktober a.s. een muziekmarathon georganiseerd in het eigen muziekgebouw. Doel is zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de in 2014 geplande festiviteiten, zoals een jubileumconcert, een musical, een familieconcert en vele andere activiteiten. Vanaf deze week zullen door alle leden van NLS speciale sponsorbonnen worden verkocht.

Vanaf vrijdag 5 oktober 16.00 uur wordt 100 kwartier muziek gemaakt door alle orkesten, ensembles en leden van NLS, een orkest van oud-muzikanten en oud-leden van NLS en diverse gasten, zoals Jachthoornblazers Polderluid. Vanaf ca. 15.45 uur vindt de openingsceremonie plaats, de officiele opening geschiedt door de Wethouder van Cultuur van de Gemeente Cromstrijen, de heer Peter Riedijk.

Er bestaat de mogelijkheid tot het indienen van verzoeknummers, die o.a. gespeeld zullen worden door het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest met dirigent Michael Engelbrecht op zaterdagmiddag ca. 16.00 uur.

Datum: vrijdag 5 (vanaf 16.00 uur) en zaterdag 6 oktober 2012 (tot 17.00 uur) non-stop muziek.
Plaats: muziekgebouw NLS, Jaap Kosterstraat 4, Klaaswaal

Informatie:  of 0186-571924

Meer over de muziekmarathon 

 

NLS KLAASWAAL START BLAZERSKLAS

Vanaf woensdag 5 september a.s. start muziekvereniging NLS Klaaswaal met een nieuwe samenspeelgroep voor beginnende blazers en slagwerkleerlingen.

Deze samenspeelgroep wordt B4 genoemd: Beginnende Blazers en Beats Band, met een knipoog naar 'Before', een orkestje voor het leerlingenorkest. Deze groep wordt gestart omdat NLS het belangrijk vindt, dat alle leerlingen die een instrument leren bespelen, deelnemen aan B4.
Zo wordt vanaf het begin kennis gemaakt met het samenspelen. De ervaring die hiermee wordt opgedaan is niet alleen van belang voor het leren muziek maken, maar evengoed bij de sociale vorming van uw kind. Wat normaal is tijdens het samenspelen, wachten op elkaar, tegelijk inzetten en stoppen, naar elkaar luisteren, op je beurt wachten, rekening houden met elkaar, vormt uw kind en heeft daarmee positieve effecten op het dagelijks leven.

NLS maakt voor dit orkest gebruik van speciale 'blazersklas-methodes', waarmee met succes al enkele jaren in Nederland gewerkt wordt. Het leren samenspelen op een instrument is alleen mogelijk met behulp van goed en gedifferentieerd lesmateriaal. Hierin zit ook de theorie verweven, zodat de leerlingen dit meteen in de praktijk kunnen toepassen.

B4 is op de woensdagmiddag van 17.00 - 17.30 uur in het NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal en is een aanvulling op de wekelijkse prive-lessen.

Ben je 8 jaar of ouder en wil je een instrument gaan bespelen?
Aanmelden/nadere informatie:  of 06-52125137.
 

 

 

START MUZIEKLESSEN NLS


Per september start Muziekvereniging Na Lang Streven in Klaaswaal een nieuwe blokfluitgroep voor kinderen vanaf 6 jaar. De blokfluitlessen worden gegeven op maandagmiddag na schooltijd in het muziekgebouw aan de Jaap Kosterstraat 4.

Als je 8 jaar of ouder bent kun je starten op een ander instrument dan de blokfluit. Nieuw bij Na Lang Streven is B4 (Beginnende Blazers en Beats Band). Hierin kun je vanaf je eerste muziekles gaan meespelen.

Wil je over beide opleidingen meer weten of je opgeven? Stuur dan een berichtje naar
 

 

 GESLAAGDEN BIJ NLS KLAASWAAL


Bij Muziekvereniging NLS Klaaswaal hebben muziekexamens plaatsgevonden. Onderstaande leerlingen kunnen wij van harte feliciteren, zij hebben hun diploma behaald!

Lara van den Boogert, hoorn A
Dylan Duunk, hoorn A
Anne Kamp, dwarsfluit A
Dialon van Westen, dwarsfluit A
Lotte van Westen, dwarsfluit A
Susanne Slingerland, dwarsfluit B


 

 

NLS KLAASWAAL START BLAZERSKLAS

Een voor onze regio geheel nieuwe methode wordt door NLS Klaaswaal ingezet om kinderen vanaf 8 jaar te leren samenspelen op een blaasinstrument, zoals klarinet, trompet, saxofoon, trombone, fluit etc.

Per september 2012 zal NLS starten met een zogenaamde 'Blazersklas'. Deze blazersklas zal bestaan uit de huidige blokfluitleerlingen, die na de zomervakantie overgaan op een ander instrument. Ook andere kinderen vanaf 8 jaar, die zin hebben een instrument te leren bespelen, kunnen aan deze Blazersklas deelnemen.

Met deze uit de Verenigde Staten afkomstige methode is het mogelijk al na een muziekles samen te spelen. Binnen NLS vinden we het belangrijk dat de leerlingen ervaring opdoen in het samenspelen. Samenspelen is iets wat je moet leren, want je moet rekening houden met anderen.
Gebleken is dat wat zo normaal is tijdens het samen musiceren zich ook vertaalt naar het dagelijks leven van het kind: kinderen leren letterlijk luisteren naar elkaar. Daarmee vormt de Blazersklas het kind niet alleen muzikaal, maar ook sociaal.
 

De methode Essential Elements wordt al decennia lang gebruikt in Amerika en is daar bijzonder succesvol gebleken. De methode is onlangs voor de Europese markt aangepast en ook in het Nederlands vertaald.
Via  of telefonisch via 06-52125137 kunt u uw zoon/dochter aanmelden voor de Blazersklas, en/of meer informatie opvragen.

Op vrijdag 29 juni a.s. is er als afsluiting van het opleidingsjaar een MusicMix van, voor en door leerlingen. Vanaf 19.30 uur staan diverse gevarieerde optredens op het programma in het muziekgebouw van NLS, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal. Loop maar binnen om persoonlijk te ervaren hoe de NLS-docenten de vaak jonge leerlingen hebben leren musiceren.

 

 

 

 

NLS KLAASWAAL - OPEN AIR

Als afsluiting van het muzikale seizoen zullen het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest en het jeugdorkest van Muziekvereniging Na Lang Streven twee buitenconcerten verzorgen.

De concerten staan onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht. Zaterdagmiddag 30 juni van 15.00 - 16.00 uur zullen beide orkesten acte de presence geven op het Stadspodium te Rotterdam, nabij de Grote of Sint Laurenskerk. Het programma bevat muziek voor ieder wat wils, klassiek, salsa en pop.

 Dinsdagavond 3 juli vanaf 20.00 uur wordt het buitenconcert gegeven in Klaaswaal, in het Jongkindkwartier, ingang via Marijkestraat. Bij slecht weer zal dit concert worden gegeven in het Muziekgebouw van NLS, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal.

 MUSICMIX BIJ NLS KLAASWAAL

 Als afsluiting van het opleidingsjaar vindt op vrijdag 29 juni a.s de MusicMix plaats, een avond vol optredens van een bonte mix van muzikanten en instrumenten. Leerlingen, jonge en gevorderde muzikanten hebben in de afgelopen maand diverse ensembles gevormd. U kunt genieten van een groot aantal gevarieerde optredens, die begeleid worden door de professionele docenten van Muziekvereniging Na Lang Streven te Klaaswaal.

De MusicMix start om 19.30 uur in het Muziekgebouw van NLS, Jaap Kosterstraat 4, de toegang is gratis.

 

NLS KLAASWAAL IN LAURENSKERK MET WERELDPREMIERE

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal zal vrijdag 18 mei a.s. een wereld-premiere uitvoeren tijdens het jubileumconcert '10 jaar Rotterdam Orgelstad' in de Grote of Sint-Laurenskerk te Rotterdam. De uitnodiging tijdens dit bijzondere concert op te treden volgt na twee succesvolle optredens in deze kerk tijdens de Museumnacht in 2011.

Componist Jan van Dijk (1918) heeft het werk 'Concertino' in 1985 geschreven voor orgel en harmonieorkest. De compositie is speciaal voor dit jubileumconcert uitgegeven en wordt voor het eerst uitgevoerd. Solist is de bekende Rotterdamse organist, Hayo Boerema.

Dirigent Michael Engelbrecht en het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest zijn zeer vereerd voor de uitvoering van deze wereldpremiere te zijn gevraagd, zeker nu bekend is dat de burgemeester van Rotterdam, de heer ir. A. Aboutaleb, alsmede de componist, de heer Jan van Dijk, het concert zullen bijwonen.

Het orkest zal nog twee andere werken ten gehore brengen, 'Chaconne in E mineur' van
Dietrich Buxtehude (1637) en de 'Finale Symfonie no. 3' (de zgn. orgelsymfonie) van
Camille Saint-Saens. Dit laatste werk wordt eveneens uitgevoerd met Laurenskerk-organist
Hayo Boerema.

Aan dit jubileumconcert, dat tevens het openingsconcert is van de concertserie 'windkracht 010', verlenen verder nog diverse Rotterdamse organisten hun medewerking.

Aanvang concert: 20.15 uur, kerk open: 19.30 uur
Toegang: gratis

Inlichtingen: www.NLSklaaswaal.nl; www.rotterdamorgelstad.nl

 
Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest met dirigent Michael Engelbrecht tijdens 10e Museumnacht in de Laurenskerk te Rotterdam.
 

 

 

KOFFIECONCERT LEERLINGEN NLS KLAASWAAL


Zondag 22 april a.s. verzorgen leerlingen van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal een koffieconcert. Er spelen leerlingen van diverse docenten, ook zal het leerlingenorkest een optreden verzorgen.

Het koffieconcert vindt plaats om 11.00 uur in het muziekgebouw van NLS, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal; toegang en parkeren zijn gratis.

 

 

ROMMELMARKT NLS KLAASWAAL


Op zaterdag 21 april a.s. vindt in het Muziekgebouw van Muziekvereniging Na Lang Streven Klaaswaal een rommelmarkt plaats van 9.00 - 15.00 uur. Het gebouw staat aan de Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal.
Inleveren spullen voor de rommelmarkt kan tot 20 april a.s. Inlichtingen telefoonnummer 0186-603967. De opbrengst van de rommelmarkt komt ten goede aan de jeugdafdelingen van NLS.
 


 

NOG VOOR DE ZOMERVAKANTIE LIEDJES SPELEN OP DE BLOKFLUIT ??


Wil je nog voor de zomervakantie liedjes kunnen spelen op een blokfluit? Dat kan. Muziekvereniging Na Lang Streven in Klaaswaal start op maandag 12 maart voor kinderen vanaf 6 jaar met een nieuwe blokfluitgroep. Voor E30,00 krijg je een blokfluit en bijna 4 maanden blokfluitles.

Voor de zomervakantie organiseert de muziekvereniging een MusicMix. Dit is een avond vol optredens met een bonte mix van muzikanten en instrumenten, waarin ook de 'nieuwe blokfluiters' een belangrijke rol zullen gaan spelen.

De blokfluitlessen worden gegeven op maandagmiddag na schooltijd in het muziekgebouw aan de Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal. Wil je hierover meer weten? Stuur dan een berichtje naar of bel met 06-52125137.
 

 

HET KLAASWAALS SYMFONISCH BLAASORKEST NLS KLAASWAAL 'DANST'

 

Zaterdag 31 maart 2012 zal het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van muziekvereniging Na Lang Streven te Klaaswaal een concert verzorgen met als thema 'dans'.

Dirigent Michael Engelbrecht en de leden van het orkest bereiden zich voor op een zeer gevarieerd en avondvullend programma met opzwepende muziek. Het thema van deze concertavond, 'dans', is de rode draad, die door alle muziekwerken loopt.
Diverse componisten zullen de revue passeren, zoals Bernstein (Slava!), Shostakovich (Moscow Cheryomushki), Borodin (Polovtsian Dances) en Khatchaturian (Adagio uit Spartacus) uit de klassieke hoek, Marques, Lecuona en Ruiz uit Spaans/Zuidamerikaanse contreien. Voeg daar dan nog enkele superswingende popnummers bij, en het publiek zal volop kunnen genieten van een heerlijke avond muziek.
De concertlocatie is als vanouds sportzaal 'De Bongerd', Klaverbladstraat 4 te Klaaswaal.
De aanvang is 20.00 uur, zaal open 19.30 uur, toegang: Eur 10,--, CJP/65+ Eur 9,--.

Kaarten kunnen besteld worden via

 

 

 

 

 

Persberichten van 2011

 

SFEERVOL DUBBELCONCERT IN LAMBERTUSKERK STRIJEN


Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal en popkoor 'A lot of' brengen bezoekers in kerststemming

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest en popkoor 'A lot of' verzorgen vrijdag 23 december een bijzonder kerstconcert in de Lambertuskerk in Strijen. In een sfeervolle ambiance genieten bezoekers van mooie, aan Kerstmis gerelateerde muziek uit alle windstreken. Een prachtig begin van het kerstweekend!

Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal, als altijd onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht, brengt drie symfonische werken ten gehore. 'Elsa's Procession to the Cathedral' is afkomstig uit de opera Lohengrin van componist Richard Wagner. 'Russian Christmas Music' van Alfred Reed brengt het orthodox-Russische kerstfeest naar Nederland.
En 'A Christmas Festival' van Leroy Anderson is voor iedereen een feest van herkenning (en meezingen natuurlijk)!

Popkoor 'A lot of' gebruikt de prachtige akoestiek in de kerk voor het a capella zingen van traditionele Engelse Christmas Carols, waaronder 'Angels we have heard on high', 'What child is this' en 'The first Nowell'. Ook brengen de ruim 80 zangers en zangeressen onder de bezielende leiding van dirigent Gerard Treffers intieme luisternummers over licht, muzikaliteit en groei. Verder wordt een aantal kerstliederen samen met de bezoekers gezongen.

Dit unieke kerstconcert vindt plaats op vrijdag 23 december 2011 om 20.00 uur in de Lambertuskerk, Kerkstraat 48 in Strijen. De deuren van de kerk gaan om 19.30 uur open en daarbij is er een bijzondere muzikale verrassing. Kaarten voor dit sfeervolle concert zijn verkrijgbaar bij:

- Fa. J. van Steensel, Oud Cromstrijensedijk WZ 2, Klaaswaal
- Postagentschap / Puk & Poppedijn, Boompjesstraat 10, Strijen
- Via en kosten E 12,50 per stuk. Wees er snel bij - het aantal plaatsen is beperkt.


Nadere informatie bij: Anita den Boer–van Steensel, telefoon 0186-571924
 

 

SYMFONISCHE BLAASMUZIEK VAN NLS EN PIETER AAFJES


Een prachtige avond, gevuld met symfonische blaasmuziek van hoog niveau, dat is wat het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal en Koninklijke Harmonie 'Pieter Aafjes' uit Culemborg zaterdag 12 november jl. te bieden hadden in sportzaal 'De Bongerd' te Klaaswaal. Presentator Arno Verbaas begeleidde op humoristische wijze het publiek door het programma heen.

Dirigent Michael Engelbrecht en NLS overweldigden bij aanvang van het concert met een fantastische uitvoering van 'Nacht op de Kale Berg' van Modeste Moussorgsky met
Germine Janssens op harp.

Two Symphonic Interludes van de Nederlandse componist Harrie Janssen, een muzikale vertelling op basis van gedichten van Carl Hauptmann en
William Wordsworth, werd gevolgd door de Hary Janos Suite van Zoltan Kodaly, dat zeer subtiel werd uitgevoerd. Michiel Weidner speelde in dit werk de cembalo, een typisch Slavisch volks-muziekinstrument.

De opening van Pieter Aafjes met Introductie 3e akte en bruidsmars uit Lohengrin van Richard Wagner was net zo overweldigend als de opening van NLS.

Symfonie nr. 4 van Afred Reed werd gevolgd door Danzon nr. 2 van Arturo Marquez. Alle registers van het grote orkest kwamen bij deze werken aan bod. Het orkest stond onder leiding van de beroemde
Heinz Friesen. Sedert 1975 dirigeert hij, voormalig solo-hoboist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dit Culemborgse orkest.

Als afsluiting van deze bijzonder muzikale avond bracht Pieter Aafjes een paso doble van Ferrer Ferran. Na een spectaculaire toegift ontving het orkest een tweede staande ovatie.
 

NIEUWE OUTFIT VOOR JEUGD NLS KLAASWAAL


Tijdens het koffieconcert van zondag 9 oktober jl. is het jeugdorkest van NLS Klaaswaal voorzien van een nieuwe outfit. Een shirt, in overeenstemming met de kleurstelling van het nieuwe NLS-gebouw, voorzien van NLS-logo aan de voorzijde en de naam van de sponsor, Optiband Transportbanden uit Numansdorp, aan de achterzijde.

De heer Aart Groenendijk, directeur van Optiband, was bij het koffieconcert aanwezig. Hij is zelf muzikant in hart en nieren en een groot liefhebber van rockmuziek. Zijn zoon Frank speelt zeer verdienstelijk tenorsaxofoon in het jeugdorkest en het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van NLS. Voorzitter Aureel van Wersch bedankte namens de vereniging de heer Groenendijk voor deze gulle gift; het jeugd- en het leerlingenorkest zullen voortaan in deze prachtige shirts optreden. Het eerstvolgende optreden zal zijn op zondag 6 november a.s. tijdens de viering van het 60-jarig bestaan van het jeugdorkest van NLS Klaaswaal. Er wordt een Familieconcert verzorgd, waarbij muziek gespeeld wordt uit 'Le Carnaval des Animaux' van Camille Saint-Saens. De muziek is bewerkt door Jasper le Clercq en Pieter Koster, dirigent van het jeugdorkest. Het theaterstuk met toneel, zang en dans zal worden uitgevoerd in sportzaal 'de Bongerd' te Klaaswaal.

 

 

 

ZIN IN MUZIEK ?


Vanaf september 2011 gaat een nieuwe blokfluitgroep voor kinderen vanaf 6 jaar van start bij Muziekvereniging NLS te Klaaswaal. De blokfluitlessen zullen gegeven worden op maandagmiddag, na schooltijd, in het muziekgebouw aan de Jaap Kosterstraat 4. Voor aanmelden en meer informatie kunt u een berichtje sturen naar  of bellen met 06-52125137.

Heb je al eens muzieklessen gevolgd, ben je 8 jaar of ouder, en wil je graag een ander instrument leren bespelen, zoals bijvoorbeeld klarinet, trompet, trombone, hoorn of saxofoon, dan ben je ook van harte welkom bij NLS. Als je je nu aanmeldt, kun je gebruik maken van een aantrekkelijk introductiepakket. Bovendien kun je op elk moment starten.
Voor aanmelden of meer informatie over muzieklessen en/of instrumenten: zie bovenstaand e-mailadres en/of telefoonnummer.
 

 

 

OPEN AIR CONCERT NLS KLAASWAAL


 
Het seizoen van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal is dinsdag jl. afgesloten met een concert

 van het jeugdorkest en het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest, onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht.

Een buitenconcert bij het bejaardencomplex was door de slechte weersomstandigheden niet mogelijk.

Het toegestroomde publiek kon in het eigen NLS-muziekgebouw genieten van het afwisselende optreden met leuke stukken uit diverse Disney-films en een keur van aansprekende pop- en filmmuziek.

Na de zomervakantie maken beide orkesten zich op voor een aantal bijzondere activiteiten.

In november wordt aandacht geschonken aan het 60-jarig bestaan van het door Dirk Koster opgerichte jeugdcorps.

Op 12 november zal het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest een concert verzorgen, waarbij als gast zal optreden 'Koninkijke Harmonie Pieter Aafjes Culemborg', onder leiding van de bekende dirigent Heinz Friesen.

 

 

GESLAAGDEN BIJ NLS KLAASWAAL


Tijdens de zeer goed bezochte MusicMix van Muziekvereniging NLS Klaaswaal vrijdag 24 juni 2011 werden de diploma's uitgereikt aan de leerlingen die met goed gevolg hun muziekexamen hebben afgelegd.
Dirigent van het jeugdorkest, Pieter Koster, reikte de diploma's uit en feliciteerde onderstaande leerlingen met het behaalde resultaat.
 
Lieke Philippa A trombone
Julia Tieleman A hobo
Anna Emaar A tenorsaxofoon
Bart Hahn A klarinet
Guus Tieleman A ongestemd slagwerk
Joost Nootenboom A ongestemd slagwerk
Hilde Hummelen A fagot
Melissa Roelofs A klarinet
Pieter Flieringa B ongestemd slagwerk
Wieneke Migchielsen C klarinet
Joost Mink (met onderscheiding) C ongestemd slagwerk

 

 

 

NLS OPEN AIR

Het seizoen van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal wordt afgesloten met een buitenconcert van het jeugdorkest en het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest, beiden onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht.

 Dit concert vindt plaats op dinsdag 28 juni a.s. om 20.00 uur in de binnentuin bij de bejaarden-woningen aan de Pinksterbloemstraat in Klaaswaal.

Mochten de weersomstandigheden een buitenconcert niet toelaten, vindt het concert plaats in het NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal. Toegang is gratis.

 

MUSICMIX BIJ NLS KLAASWAAL

De MusicMix, een avond vol optredens met een bonte mix van muzikanten en instrumenten, vindt plaats op vrijdag 24 juni a.s., aanvang 19.30 uur in het Muziekgebouw van Muziekvereniging Na Lang Streven te Klaaswaal, Jaap Kosterstraat 4. Leerlingen, jonge en gevorderde muzikanten hebben in de afgelopen maand diverse ensembles gevormd.

U kunt genieten van duo's, trio's, kwartetten, een slagwerkorkest en zelfs een heus clarinet choir. De docenten van NLS begeleiden de gevarieerde verzameling van optredens, de MusicMix. Toegang is gratis.

 

START BLOKFLUITGROEP NLS KLAASWAAL

Vanaf september 2011 gaat een nieuwe blokfluitgroep van start bij Muziekvereniging NLS te Klaaswaal.

De blokfluitlessen zullen gegeven worden op maandagmiddag, na schooltijd, in het muziekgebouw aan de Jaap Kosterstraat 4.

Voor aanmelden en meer informatie kunt u een berichtje sturen naar of bellen met 06-52125137.

Heb je al eens muzieklessen gevolgd en wil je graag een ander instrument leren bespelen, dan ben je ook van harte welkom bij NLS. Tijdens de MusicMix op vrijdag 24 juni a.s. vanaf 19.30 uur in het NLS-muziekgebouw kun je kennismaken met diverse hout- en koperinstrumenten, niet alleen bespeeld door de leerlingen van NLS, maar ook door gevarieerd samengestelde ensembles, een bonte mix van instrumenten en jonge en oudere muzikanten.

Voor aanmelden of meer informatie over muzieklessen en/of instrumenten kunt u zich eveneens melden bij bovenstaand e-mailadres en/of telefoonnummer.

 

MIDDELEEUWEN HERLEVEN MET NLS


Zaterdag 16 april jl. gaf Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest NLS Klaaswaal een prachtig concert met als thema 'Terug naar de Middeleeuwen'. Dirigent Michael Engelbrecht en het orkest brachten een aantal werken met een middeleeuws tintje, o.a. van de hedendaagse componisten Bert Appermont, Jan van der Roost en Hendrik Andriessen. Veel waardering was er voor het werk Estampie van Bernard van Beurden, uitgevoerd door 13 blazers en slagwerk.
Tussen de werken door werd het publiek getrakteerd op korte optredens en anekdotes van muziekgezelschap 'De Blauwe Schuyt'. Zij spelen en zingen middeleeuwse muziek, op een breed scala van middeleeuwse instrumenten, zoals de schalmei en de ruispijp.
Een afwisselend concert van hoge kwaliteit, het publiek beloonde de inspanningen met een staande ovatie.

Inlichtingen  

 

 

KOFFIECONCERT NLS KLAASWAAL


Zondag 10 april a.s. verzorgen leerlingen van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal een koffieconcert. Diverse instrumenten, zoals hobo, klarinet, saxofoon, trombone en blokfluit, komen deze ochtend aan bod.
Het koffieconcert, deze keer met het thema 'voorjaar', vindt plaats in het muziekgebouw van NLS, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal, toegang en parkeren zijn gratis. Aanvang 11.00 uur.

Inlichtingen:

 

KOFFIECONCERT NLS KLAASWAAL


Zondag 13 maart a.s. verzorgen leerlingen van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal een koffieconcert. De aanvang is, in tegenstelling tot andere koffieconcerten, om 12.00 uur.
De veelal jonge deelnemers van NLS aan het Hoeksche Waards Solistenconcours, dat later in maart plaatsvindt, zullen tijdens dit koffieconcert hun concourswerk voor publiek ten gehore brengen. De leerlingen worden op piano begeleid door de heer Wim van Herk.
Het koffieconcert vindt plaats in het muziekgebouw van NLS, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal, toegang en parkeren zijn gratis.
 

 

NLS KLAASWAAL IN LAURENSKERK


Tijdens de 10e Museumnacht Rotterdam heeft het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van muziekvereniging Na Lang Streven opgetreden in de Laurenskerk. Onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht werden in deze prachtige kerk werken uitgevoerd van Buxtehude, Andriessen en Moussorkgsky. Met de Finale uit Symfonie nr. 3, de Orgelsymfonie, van Saint-Saens werd het concert indrukwekkend afgesloten, niet in de laatste plaats door het orgelspel van Hayo Boerema, organist van de Laurenskerk. Tussen de orkestwerken door kon het publiek genieten van enkele subtiel uitgevoerd improvisaties van deze organist.

Na een optreden van het SlideMotion Trombonekwartet met o.a. Marijn Migchielsen, lid van NLS, bracht het orkest het programma voor een tweede maal. Tijdens deze Museumnacht was de Laurenskerk goed gevuld met meer dan 700 luisteraars, die na afloop van beide concerten vol bewondering waren over orkest en organist.
 

CONCERTEN NLS KLAASWAAL IN LAURENSKERK


Op zaterdag 5 maart a.s. treedt het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van muziekvereniging
Na Lang Streven op in de Laurenskerk te Rotterdam. Op uitnodiging van de Stichting Laurenskerk zal het orkest tijdens de 10e Museumnacht twee concerten verzorgen; het eerste concert zal om 20.30 uur beginnen, het tweede concert om 22.15 uur.

Dirigent Michael Engelbrecht en de leden van het orkest verheugen zich zeer dat zij de gelegenheid krijgen op te treden in deze indrukwekkende kerk. Bovendien worden enkele muziekwerken uitgevoerd tesamen met de organist van de Laurenskerk, Hayo Boerema. Muziekwerken van o.a. Buxtehude, Moussorgski en Sains Saens staan op het programma, alsmede solowerken en improvisaties door de organist. De omvang en de kwaliteit van het orgel, de huisorganist, en de inspanningen van dirigent en orkestleden beloven een tweetal overweldigende concerten.

De bezoekers van de 10e Museumnacht kunnen op 5 maart tussen 20.00 en 02.00 uur bijzonder veel locaties in Rotterdam bezoeken, waarbij het draait om kunst en cultuur, zie het programma op www.museumnachtrotterdam.nl  U kunt op deze site terecht voor het bestellen van kaarten of passepartouts.  

 

VALENTIJNSCONCERT NLS KLAASWAAL


Leerlingen van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal verzorgen zondag 13 februari een koffieconcert, met als thema Valentijnsdag. Optredens van trompet-, klarinet- en fluitleerlingen wordt afgewisseld met optredens van het leerlingenorkest met dirigent Sybren Bijleveld en een koperkwartet met dirigent Arie Stolk.
Aanvang 11.00 uur, NLS-gebouw, Jaap Kosterstraat 4 te Klaaswaal.
 

 

ZEER GESLAAGD MIDWINTERCONCERT NLS KLAASWAAL


Zondag 23 januari jl. vond in sportzaal De Bongerd en het NLS-muziekgebouw het midwinterconcert plaats van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal. Alle orkesten van NLS traden voor het voetlicht met afwisselende muziek, van pop tot wals, van Disney tot smartlap.

De dirigenten Sybren Bijleveld (leerlingenorkest), Pieter Koster (jeugdorkest), Anny en Paula van Wanrooy (accordeonorkesten) en Michael Engelbrecht (Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest) hadden een aantrekkelijk programma samengesteld, dat door Arno Verbaas op uitstekende wijze werd toegelicht. De sportzaal en het NLS-gebouw waren met veel, en zelfs antieke, accessoires in winterse sferen uitgerust; het massaal toegestroomde publiek kon in deze aantrekkelijke concertlocaties onbekommerd genieten van een heerlijk muzikaal middagje uit.

 

 

MIDWINTERCONCERT NLS KLAASWAAL

Op zondag 23 januari 2011 a.s. zullen alle orkesten van Muziekvereniging Na Lang Streven uit Klaaswaal een optreden verzorgen tijdens een promenadeachtig concert in sportzaal De Bongerd en het eigen NLS-muziekgebouw aan de Jaap Kosterstraat te Klaaswaal.
Het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest, de accordeonorkesten, het jeugd- en het leerlingen-orkest zullen aaneengeschakeld prachtige muziek ten gehore brengen, onder leiding van hun dirigenten. Dit alles in een sfeervol uitgeruste ambiance, waarbij het publiek tijdens en na de optredens kan genieten van gluhwein en warme chocolademelk.
De toegang is gratis, ruime gratis parkeergelegenheid aanwezig (Dirk Kosterplein), zaal open vanaf 14.00 uur, aanvang 14.30 uur.
Informatie:    

BLOKFLUITLES NLS KLAASWAAL

Vanaf februari a.s. zal bij Muziekvereniging Na Lang Streven te Klaaswaal een nieuwe blokfluitgroep van start gaan.
Wekelijks zal op dinsdagmiddag aan beginnende muziekleerlingen worden les ge